Palme lämnade bion med sin fru Lisbet vid 11-tiden den på kvällen.
1 av 12
Palme lämnade bion med sin fru Lisbet vid 11-tiden den på kvällen. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Polisinspektör Bo Larsson håller upp en grovkalibrig kula som hittats på trottoaren på andra sidan Sveavägen. Den andra kulan återfanns helt nära mordplatsen.
2 av 12
Polisinspektör Bo Larsson håller upp en grovkalibrig kula som hittats på trottoaren på andra sidan Sveavägen. Den andra kulan återfanns helt nära mordplatsen. - Foto: TT Bild
Man har utmärkt platsen.
3 av 12
Man har utmärkt platsen. - Foto: TT Bild
Mordet skedde på Sveavägen.
4 av 12
Mordet skedde på Sveavägen. - Foto: TT Bild
Han mördades med en kula.
5 av 12
Han mördades med en kula. - Foto: TT Bild
Semdin Sakik, ledare i den kurdiska organisationen PKK. Han har vid förhör med turkisk polis hävdat att PKK låg bakom mordet på Olof Palme 1986, enligt uppgifter i en turkisk tidning på tisdagen.
6 av 12
Semdin Sakik, ledare i den kurdiska organisationen PKK. Han har vid förhör med turkisk polis hävdat att PKK låg bakom mordet på Olof Palme 1986, enligt uppgifter i en turkisk tidning på tisdagen. - Foto: TT Bild
Hans Holmér var den första spaningsledaren i utredningen.
7 av 12
Hans Holmér var den första spaningsledaren i utredningen. - Foto: TT Bild
Christer Pettersson står med nummer 3 i en konfrontationsvideo från december 1988. Lisbet Palme pekade ut honom som den som mördat Olof Palme och sårat henne.
8 av 12
Christer Pettersson står med nummer 3 i en konfrontationsvideo från december 1988. Lisbet Palme pekade ut honom som den som mördat Olof Palme och sårat henne. - Foto: Polisen/TT Bild
Christer Petterson dömdes för mordet men släpptes sedan fri.
9 av 12
Christer Petterson dömdes för mordet men släpptes sedan fri. - Foto: TT Bild
Förundersökningen lades ner i juni år 2020. Stig Engström pekades ut som Palmes mördare, men inget åtal kunde väckas då Engström avled år 2000.
10 av 12
Förundersökningen lades ner i juni år 2020. Stig Engström pekades ut som Palmes mördare, men inget åtal kunde väckas då Engström avled år 2000. - Foto: TT Bild
Två stycken revolvrar av märket Smith & Wesson 357 Magnum och en patron metal piercing, fabrikat Winchester som tros vara det vapen och ammunition som användes vid mordet av Sveriges statsminister Olof Palme.
11 av 12
Två stycken revolvrar av märket Smith & Wesson 357 Magnum och en patron metal piercing, fabrikat Winchester som tros vara det vapen och ammunition som användes vid mordet av Sveriges statsminister Olof Palme. - Foto: TT Bild
Statsministern Olof Palme sköts till döds den 28 februari år 1986.
12 av 12
Statsministern Olof Palme sköts till döds den 28 februari år 1986. - Foto: TT Bild

12 saker du behöver veta om Palmemordet

För 35 år sedan mördades den dåvarande statsministern Olof Palme. Under 2020 gick Palmeutredarna ut med att mordet var löst och förundersökningen lades ner. Men vad var det egentligen som hände?


Den 10 juni 2020 kom beskedet att utredningen om vem som mördat dåvarande statsminister Olof Palme läggs ner. Krister Petersson höll presskonferens och pekade ut Stig Engström, även kallad Skandiamannen, som den skyldige.

Förundersökningen lades ner då åtal inte kan väckas mot en död person. Beslutet gjorde många upprörda – och än idag är inte alla helt säkra på att gåtan om vem som mördare Palme är helt löst.

1. Var på bio med familjen

Den 28 februari år 1986 klev Olof Palme, hans fru Lisbet, sonen Mårten och Mårtens flickvän ut från biografen Grand i Stockholm. Det var vid 11-tiden på kvällen. Senare började paret Palme vandra längs Sveavägen söderut mot sin bostad i Gamla stan.

Bildkälla: TT Bild

2. En man avfyrade skotten

Vid korsningen mellan Tunnelgatan och Sveavägen kom en man upp bakom Olof och Lisbet. Han avfyrade två kulor. En kula träffade Olof Palmes rygg. Den andra missade Lisbet Palme – precis. För när sjukhuspersonalen sedan undersökte henne så visade det sig att kulan lämnat rispor på hennes skulderblad.

Bildkälla: TT Bild

3. Dog på plats

Olof Palme dog på plats. Cirka en halvtimme efter dödförklarades han på Sabbatsberg sjukhus.


4. Två personer gjorde en sista iaktagelse av mördaren

Mördaren sprang uppför en trappa på Tunnelgatan och vidare österut längs David Bagares gata. Två personer ska ha gjort sista iakttagelsen av mördaren. Han passerade dem på motsatt sida trottoaren. Men det var inte förrän de stötte på poliser som de blev medvetna om att ett mord begåtts och när polisen väl tog upp jakten var mördaren borta.


5. Den första misstänkte

Redan dagen efter mordet riktades misstankarna mot en 33-årig man som var en känd Palmehatare. Han befann sig på ett kafé på Kungsgatan under mordkvällen. Han häktades i mars 1986 men släpptes en månad senare och utredningen mot honom är helt nedlagd.

6. Andra spåret

Spaningsledningen, med spaningsledare Hans Holmér i spetsen, fick tidigt i utredningen intresse för PPK, Kurdistans arbetarparti. Teorin var att de låg bakom mordet då den sittande regeringen terrorklassat organisationen. Och i januari slog polisen till mot 20 kurder i Sverige, alla släpptes senare fria.


7. Christer Pettersson

Christer Pettersson var en känd missbrukare som tidigare dömts för knivdråp och misstankarna riktades mot honom efter att polisen fått in tips om att han liknade fantombilden på mördaren. År 1988, i december, anhölls och häktades han. Hans Holmér var den första spaningsledaren i utredningen.


8. Utpekandet som föll platt

Lisabet Palme pekade ut Christer Pettersson men utpekande föll senare platt. Detta för att hon innan utpekningen fått veta att polisen tagit in en alkoholiserad man. Under utpekningen av honom sa hon: ”Det ser man ju direkt vem som är alkoholist”.


9. Christer döms och släpps

Tingsrätten dömde Christer Pettersson för mord men sen friades han av hovrätten då Lisbet Palme erkänner sina förkunskaper vid utpekandet. År 2004 dör han – och det spekuleras om han ska ha erkänt mordet för sina anhöriga innan sin död.


10. Polis- och Sydafrikaspåren

Det finns även terori att det finns poliser som ska ligga bakom mordet, eller som låtit mördaren komma undan. Och under en rättegång i Sydafrika så pekade en sydafrikansk agent ut en kollega som Palmes mördare. Anledningen skulle vara att Palme engagerat sig mot Apartheid.


11. Jakten på mordvapnet

Man letar än efter mordvapnet och man tror att det är en Smith & Wesson .357 Magnum. Man har provskjutit flera revolvrar men ingen har identifierats.


12. Nu är gåtan löst – eller?

Under åren har 130 personer erkänt mordet men sedan avskrivits från utredningen. Efter att Stig Engström den 10 juni förra året pekats ut som Palmes mördare lades förundersökningen ner. Engström, eller Skandiamannen som han kallades, avled år 2000 och därför kunde inget åtal väckas. Chefsåklagare Krister Petersson berättade att Engström rört sig i Palmekritiska kretsar, hade ekonomiska problem och brottades med missbruk, skriver SVT.

Men än idag – 35 år senare – flödar konspirationsteorierna om vem som egentligen mördat Olof Palme.

Bildkälla: TT Bild

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.