Söndag 18 Apr
Stockholm

Nu är det förbjudet att servera pannkakor till lunch i Malmös skolor

Flicka äter lunch i skolan
Det rådet pannkaksförbud för alla skolor i Malmö. Foto: TT/Picmonkey

Malmö stad har infört ett så kallat pannkaksförbud och maträtten serveras inte i stadens skolor. Anledningen är att många elever är allergiska mot mjölk och ägg – och det finns ingen bra ersättning till originalreceptet.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När många andra skolor får kasta i sig favoriträtten pannkakor får eleverna i Malmö snällt äta någonting annat. För det är nämligen så att pannkakor har förbjudits i stadens skolor.

Pannkakor med sylt
Den älskade rätten syns inte på menyn för skolorna i Malmö. Bild: TT

Anledningen är för att visa hänsyn till allergiska elever som inte kan äta mjölk eller ägg.

Leverantören som sedan 2009 tillagat pannkakor utan mjölk och ägg drog plötsligt tillbaka maträtten och då fick Malmö stad sätta ner foten i höstas, och maträtten plockades bort från menyn, skriver Sydsvenskan.

– Vi fick ta bort pannkakor. De finns fortfarande inte med på menyn, säger Emely Lindholm, enhetschef vid Malmö stads skolrestauranger, till tidningen.

Hon menar samtidigt att det just nu saknas ett likvärdigt alternativ utan mjölk och ägg. Det skulle i sin tur leda till orättvisa. Men Malmö stad jobbar just nu på en lösning i form av en pannkaka helt fri från mjölk och ägg. De ska i framtiden stekas i skolrestaurangens egna kök.

Självklart saknar många eleverna den populära rätten och skolorna har redan provat det nya receptet. Annars kanske de kunde inspireras av det här receptet på veganska pannkakor?

Elev äter lunch i skolan
Eleverna får snällt äta annat så länge. Bild: TT

Förhoppningarna är att pannkaksserveringen ska komma igång igen till våren 2018.

Mer förekommande är att elever fått lov att kämpa för sin rätt till julmust på skolans julbord. Minns ni den här insändaren från de besvikna eleverna i norra Sverige?

Du kanske blev sugen på pannkakor nu? Prova det här receptet på pannkakor med Nutellagömma!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har alla barn rätt till pannkakor?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela