Flicka äter lunch i skolan
Det rådet pannkaksförbud för alla skolor i Malmö. - Foto: TT/Picmonkey

Nu är det förbjudet att servera pannkakor till lunch i Malmös skolor

Malmö stad har infört ett så kallat pannkaksförbud och maträtten serveras inte i stadens skolor. Anledningen är att många elever är allergiska mot mjölk och ägg – och det finns ingen bra ersättning till originalreceptet.


När många andra skolor får kasta i sig favoriträtten pannkakor får eleverna i Malmö snällt äta någonting annat. För det är nämligen så att pannkakor har förbjudits i stadens skolor.

Den älskade rätten syns inte på menyn för skolorna i Malmö. Bild: TT

Anledningen är för att visa hänsyn till allergiska elever som inte kan äta mjölk eller ägg.

Leverantören som sedan 2009 tillagat pannkakor utan mjölk och ägg drog plötsligt tillbaka maträtten och då fick Malmö stad sätta ner foten i höstas, och maträtten plockades bort från menyn, skriver Sydsvenskan.

– Vi fick ta bort pannkakor. De finns fortfarande inte med på menyn, säger Emely Lindholm, enhetschef vid Malmö stads skolrestauranger, till tidningen.

Hon menar samtidigt att det just nu saknas ett likvärdigt alternativ utan mjölk och ägg. Det skulle i sin tur leda till orättvisa. Men Malmö stad jobbar just nu på en lösning i form av en pannkaka helt fri från mjölk och ägg. De ska i framtiden stekas i skolrestaurangens egna kök.

Självklart saknar många eleverna den populära rätten och skolorna har redan provat det nya receptet. Annars kanske de kunde inspireras av det här receptet på veganska pannkakor?

Eleverna får snällt äta annat så länge. Bild: TT

Förhoppningarna är att pannkaksserveringen ska komma igång igen till våren 2018.

Mer förekommande är att elever fått lov att kämpa för sin rätt till julmust på skolans julbord. Minns ni den här insändaren från de besvikna eleverna i norra Sverige?

Du kanske blev sugen på pannkakor nu? Prova det här receptet på pannkakor med Nutellagömma!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
Relaterat
Har alla barn rätt till pannkakor?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Spara hundralappar varje vecka – med enkla knepet: "Tid är pengar"

SGI: "Farligt att röra sig där inne"

Det är farligt inne på området utanför Stenungsund där lerskredet gick natten mot lördag. Nu har kravallstaket satts upp för att hålla nyfikna obehöriga borta. Men inte heller personal på plats får röra sig fritt.

Inga toppolitiker mötte Zelenskyj i Polen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj träffade inga toppolitiker under sin mellanlandning i Polen på väg hem från sin resa till USA och Kanada. Det ses som ännu ett tecken på de ansträngda relationerna länderna emellan på grund av spannmålstvisten, rapporterar The Guardian.

Man gripen för våldtäkt på tonårsflicka på offentlig toalett

En man i 20-årsåldern har gripits misstänkt för att ha våldtagit en tonårsflicka i Nyköping, rapporterar P4 Sörmland.

Hårda kravet för att komma med i TV3:s Lyxfällan: “Du måste…”

Magdalena Kowalczyk och Magnus Hedberg är programledare för Lyxfällan, och har hjälpt ett stort antal deltagare med ekonomin. Men vad är det egentligen som avgör vilka som blir antagna till TV3-programmet?

Nyfikna ungdomar vid skredområde under natten: "Fortfarande avspärrat"

1 timme sedan
Många frågor behöver besvaras innan återuppbyggnaden efter skredet vid E6 kan påbörjas, enligt Trafikverket. Under natten har det varit "viss aktivitet" vid avspärrningarna, uppger polisen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.