Flicka äter lunch i skolan
Det rådet pannkaksförbud för alla skolor i Malmö. - Foto: TT/Picmonkey

Nu är det förbjudet att servera pannkakor till lunch i Malmös skolor

Malmö stad har infört ett så kallat pannkaksförbud och maträtten serveras inte i stadens skolor. Anledningen är att många elever är allergiska mot mjölk och ägg – och det finns ingen bra ersättning till originalreceptet.


När många andra skolor får kasta i sig favoriträtten pannkakor får eleverna i Malmö snällt äta någonting annat. För det är nämligen så att pannkakor har förbjudits i stadens skolor.

Den älskade rätten syns inte på menyn för skolorna i Malmö. Bild: TT

Anledningen är för att visa hänsyn till allergiska elever som inte kan äta mjölk eller ägg.

Leverantören som sedan 2009 tillagat pannkakor utan mjölk och ägg drog plötsligt tillbaka maträtten och då fick Malmö stad sätta ner foten i höstas, och maträtten plockades bort från menyn, skriver Sydsvenskan.

– Vi fick ta bort pannkakor. De finns fortfarande inte med på menyn, säger Emely Lindholm, enhetschef vid Malmö stads skolrestauranger, till tidningen.

Hon menar samtidigt att det just nu saknas ett likvärdigt alternativ utan mjölk och ägg. Det skulle i sin tur leda till orättvisa. Men Malmö stad jobbar just nu på en lösning i form av en pannkaka helt fri från mjölk och ägg. De ska i framtiden stekas i skolrestaurangens egna kök.

Självklart saknar många eleverna den populära rätten och skolorna har redan provat det nya receptet. Annars kanske de kunde inspireras av det här receptet på veganska pannkakor?

Eleverna får snällt äta annat så länge. Bild: TT

Förhoppningarna är att pannkaksserveringen ska komma igång igen till våren 2018.

Mer förekommande är att elever fått lov att kämpa för sin rätt till julmust på skolans julbord. Minns ni den här insändaren från de besvikna eleverna i norra Sverige?

Du kanske blev sugen på pannkakor nu? Prova det här receptet på pannkakor med Nutellagömma!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har alla barn rätt till pannkakor?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Här är morgonens nyheter 19 mars

Polisen i Lund rapporterar om inbrott

"Inbrott i gård, Hällestad", skriver polisen på sin hemsida.

E-handeln fortsätter att öka

E-handeln ökade omsättningen med 14 procent i januari till 11,4 miljarder kronor, jämfört med samma månad i fjol, enligt Svensk Handels E-handelsindikator.

Hässleholm: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka, Vinslöv", skriver polisen på sin hemsida.

Sverige näst bäst på patent

Sverige är ett fortsatt starkt patentland, med Ericsson i spetsen. Detta enligt nya siffror från europeiskt håll. Det visar att det finns en tro på framtiden, säger Sara Backman, avdelningschef på Patent- och registreringsverket.

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

1 timme sedan
Sluta snåla, inflationen är borta, tycker Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att rusta upp skruttiga järnvägar och vägar. Men brist på arbetskraft riskerar sätta fart på inflationen igen.