I veckans brott diskuteras morden i Mantorp där en 24-åring sitter häktad
Leif GW pratar i veckans brott om morden i Mantorp - Foto: TT/montage

Polisens utredare i Veckans brott avslöjar detaljer om Mantorpmordet

Den 12:e juni 2017 hittades Ann-Christine och hennes make Tor Lekander bestialiskt mördade i sitt hem utanför Mantorp, Östergötland. I tisdagsavsnittet av Veckans brott berättar mordutredarna om utredningen och bevisen mot den misstänkte 24-åringen.


På tisdagskvällen sänds säsongens åttonde avsnitt av tv-programmet Veckans brott.

I programmet får vi följa med när programledaren Camilla Kvartoft och kriminologiprofessorn Leif G.W. Persson tittar närmare på olösta och uppmärksammade brott.

Under tisdagskvällens avsnitt tittar man bland annat närmare på de bestialiska morden i Mantorp förra året då Ann-Christine Lekander och hennes make Tor Lekander, båda i 60-årsåldern, blev mördade i sitt hem utanför Mantorp. 

Mordet kunde uppdagas efter att vänner till paret blivit oroliga när de inte kunde få tag på dem, varför de då åkt dit för att se vad som hade hänt.

Tejp ledde till åtal – 13 personer identifierades

Under tisdagsmorgonen inleddes även rättegångarna i Linköpings tingsrätt mot den 24-årige småbarnspappan som står misstänkt för mordet på det äldre paret.

Det var efter att polisen hade lyckats spåra 13 personer som hade köpt just de två tejpsorter som användes under mordet som man började misstänka 24-åringen vilket tillslut ledde till att åtal kunde väckas.

Den tidigare ostraffade 24-åringens dna hittades sedan på tejpen som används för under mordet, samtidigt som man även fann den åtalades fingeravtryck på en telefon i bostaden. 

Det tog cirka 13 veckor efter att mordet uppdagades innan polisen gripa 24-åringen. 

Mördade paret för 15 000 kronor

Den 24-årige småbarnspappan misstänks även efter mordet ha åkt till en bankomat och ska där ha tagit ut ett belopp på motsvarande 15 000 kronor från parets bankkonto.

24-åringen nekar till mordet men ska själv ha sagt att han befann sig på platsen och att han var med och tejpade paret. Men menar även att det ska ha funnits i alla fall en till person på platsen och att han själv lämnade innan paret blev mördade. 

I veckans avsnitt av Veckans brott gästar mordutredarna från fallet, programmet och berättar om utredningen samt den bevisning som de fått fram mot 24-åringen.

Veckans brott sänds tisdagar 21.00 på SVT1

Du kanske även är intresserad av:

Peter Springares vändning i Veckans brott: "Det är viktigt att inte peka finger på invandrarna"

Leif GW Persson sågar Kent Ekeroth: "Borde inte dricka sprit"

Leif GW använder ordet hen – hyllas på sociala medier

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tittar du på veckans brott?
Tack för din röst!