Johanna Möller och Arbogamordet
Arbogamordet - Foto: TT

Leif GW Persson i Veckans brott om chockvändningen i Arbogafallet

Idag dömdes Arbogakvinnan till livstids fängelse för sommarstugemordet. Ett av de mest medialt uppmärksammade och omskrivna morden i svensk kriminalhistoria. Ikväll diskuterar Leif GW Persson om Johanna Möllers dom var rätt.


Idag kom domen mot Arbogakvinnan Johanna Möller och hennes expojkvän Mohammad Rajabi. Sommarstugemordet är ett av de mest medialt uppmärksammade och omskrivna morden i svensk kriminalhistoria.

Det här har hänt

Onsdagen den 3 augusti 2016 ringde en kvinna från Arboga till SOS Alarm och berättade att hon hade "hål i kroppen".

Det visade sig att hon och hennes 68-åriga make hade blivit knivattackerade i sömnen. Maken avled av sina skador, men kvinnan överlevde.

Mordet har kommit att kallas sommarstugemordet eftersom mordplatsen var parets sommarstuga.

Året innan, i augusti 2015, hittade Johanna Möllers man Aki Paasila död i sjön Hjälmaren vid sommarstugan.

Polisen inledde aldrig en förundersökning utan utredde händelsen som ett olycksfall, trots att han var fullt frisk. Det var först efter att försäkringsbolaget upptäckte att någon, dock inte Aki själv, hade tecknat en livförsäkring med maxbeloppet 2,5 miljoner kronor i hans namn – bara månader innan han dog.

I polisförhör har Aki Paasilas mamma berättat att hennes son flyttade ifrån Johanna Möller redan ett halvår innan han dog och att hon har hört den 42-åriga kvinnan dödshotat honom.

I juni 2016 försökte kvinnan få ut pengar från livförsäkringen men nekades. Det var då försäkringsbolaget startade en utredning mot kvinnan.

Av åtalet framgår också att kvinnan har försökt få tre olika personer, varav två närstående, att döda maken.

I september 2016 häktades parets dotter Johanna Möller och hennes dåvarande pojkvän Mohammad Rajabi. I april 2017 åtalades de för mord och mordförsök.

Johanna Möller dömdes till livstids fängelse.

Livstids fängelse

I augusti 2017 dömdes Johanna Möller av Västmanlands tingsrätt till livstids fängelse för bland annat mord, försök till mord och anstiftan till mord på sin make Aki Paasila.

Men när fallet nu prövades i hovrätten gjordes en annan bedömning gällande det sistnämnda. De frikänner Arbogakvinnan för anstiftan till mord på sin make. Samtidigt konstaterar hovrätten att det finns "en rad mycket besvärande omständigheter" för Johanna Möller, bland annat stämpling till mord på sin make, skriver Expressen.

Johanna Möllers ex-pojkvän Mohammad Rajabi dömdes i somras till 14 års fängelse och utvisning för att ha mördat Johanna Möllers pappa och försökt dödat hennes mamma, och även hovrätten dömer nu honom för samma sak.

Arbogakvinnan nekar brott.

Leif GW Persson, polisprofessor och expert i Veckans brott, har tidigare varit kritisk till att rätten ansett Arbogakvinnan skyldig till anstiftan till mordet på maken Aki Paasila, men har hela tiden trott att hon skulle dömas för mord på sina föräldrar.

– Att hon är skyldig till morden på sina föräldrar har jag inte tvivlat på. Men om hon är skyldig till anstiftan i det tredje fallet, då har jag svårt att se vilka som i så fall hållit i det praktiska, sa GW tidigare till Expressen.

Johanna Möller har nekat till brott.

Leif GW Persson kommer att diskutera fallet och domen i kvällens Veckans brott i SVT ikväll.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du följt fallet?
Tack för din röst!