Ramin Jahangiri är expert på bostadsmarkanden
Ramin Jahangiri pratade med Nyheter24 om det nya amorteringskravet som infördes idag, den förste mars. - Foto: TT/Andreas R Sjöström Montage

Bostadsexperten om det nya amorteringskravet: "Köp lägenhet nu"

Har du funderingar på att köpa lägenhet? Är du rädd att du är för sent ute i och med det nya amorteringskravet? Enligt bostadsexperten och stjärnmäklaren Ramin Jahangiri behöver du inte oroa dig, istället är det läge att köpa lägenhet nu.


I dag är det den första torsdagen i mars. Dagen som kännetecknas av alla smålänningar som deras nationaldag. 

Och smålänningar har ju sedan länge varit synonyma med att inte kasta bort pengar på sådant som är onödigt. Därför kommer det kanske lite som en chock att man just idag inför det nya och hårdare amorteringskravet. 

Amorteringskravet

Har du länge gått runt och tänkt att du vill köpa din första bostad?

Då är det extra viktigt att du har koll på vad det nya amorteringskravet kommer att innebära för just dig.

Men för att förstå det nya kravet är det viktigt att först och främst förstå det nuvarande amorteringskravet, som parallellt med det nya kommer att påverka förstagångsköpare.  

Enkelt förklarat så innebär det "gamla" amorteringskravet att man måste amortera två procent årligen på ett lån som överstiger 70 procent av bostadens marknadsvärde. Detta följt av en procent tills ditt lån ligger på 50 procent av bostadens värde.

Amorteringskravet är en väldigt stor utgift för unga bostadsägare varje månad och nu med det nya amorteringskravet så kommer den redan stora utgiften att bli ännu större. 

Det nya amorteringskravet

Så hur fungerar egentligen det nya amorteringskravet som börjar gälla från och med idag? 

Även detta är relativt enkelt att förstå: Om du tar ett bostadslån som överstiger mer 4,5 gånger hushållets årsinkomst så kommer du vara tvungen att amortera ytterligare en procent av lånet. 

Detta innebär att om du har tagit ett lån på 3 000 000 så kommer du att behöva betala 7 500 kr (3%) i månaden istället för 5 000 kr (2%) enligt det nya kravet.

Finansinspektionen ökar kraven på nya bostadsägare. Bildkälla: TT

Köp lägenhet nu!

Blir du uppgiven av amorteringskravet och tänker att utgifterna nu skulle bli allt för stora för att du ska våga ge dig in på bostadsmarknaden?

Oroa dig inte utan tänka om, för det nya kravet behöver inte vara något negativt!

För det första så finns det en "lucka" i amorteringskravet som innebär att om du köper en nyproducerad bostad och är förstagångsköpare så kan du slippa amorteringen.

Den här "luckan" i amorteringskravet innebär att bankerna har möjligheten att låta förstagångsköpare slippa amortera under de första fem åren. Perfekt för dig som studerar! 

Och enligt bostadsmarknadsexperten tillika stjärnmäklaren Ramin Jahangiri så ska du ge dig in på bostadsmarknaden nu så fort du bara kan. 

I en intervju med Nyheter24 förklarade Ramin varför:

– Det gäller att förstå två saker. Det ena är att räntan styr marknaden och det andra är utbud kontra efterfrågan. Efterfrågan i Stockholm är stor, men just nu på grund av amorteringskrav och lite annat så har utbudet blivit extremt stort. Så passa på att köpa din lägenhet nu när utbudet är så stort som det är, säger Ramin och fortsätter:

– Innanför tullarna så brukar utbudet ligga på någonstans mellan 700-800 lägenheter men idag finns det 1 400 lägenheter till salu. Så det är jättebra köpläge, så länge det är så här stort utbud så vet du att det är din marknad och då gör du en bra affär. 

Stjärnmäklaren Ramin Jahangiri säger att det är läge att köpa bostad nu. Bildkälla: Andreas R Sjöström

Har du redan köpt lägenhet så behöver du inte oroa dig över de nya kraven. Det nya amorteringskravet påverkar nämligen enbart de som tar ett nytt lån.

I spelaren ovan kan du höra när bostadsexperten Ramin Jahangiri uttalar sig om det nya amorteringskravet.

Du kanske även är intresserad av:

Stjärnmäklaren: "Så lyckas du med din bostadsförsäljning"

Stjärnmäklaren tipsar – så kommer du in på bostadsmarknaden

Från mobbad till stjärnmäklare – nu tjänar han miljoner

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Funderar du på att köpa din första bostad?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.

Misstänkt för kvinnomord i Södertälje släppt

En 35-årig man som suttit häktad misstänkt för mord på en närstående kvinna i Ronna i Södertälje i mars har släppts.