Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är 6 av de konstigaste allergierna i världen

- 18/03/2018, 08:15

De vanligaste allergierna i Sverige är, inte så oväntat, pollenallergi och pälsdjursallergi. Men visste du att man kan vara allergisk mot vatten? Vi har listat sex otroligt udda allergier.

Atchoo!

Det ljudet, följt av lite snörvel, är ett av femtioelva ljud som triggar den biologiska varningsklockan. Du hör "hesa Fredrik" på maxvolym i skallen och ordet FÖRKYLNING flashar framför ögonen i illröd text. 

Likt en surikat så tittar du febrilt omkring dig för att pinpointa vart hotet kommer ifrån. Kommer du att behöva fly scenen, begrava ansiktet i halsduken, är du på säkert avstånd? Det är några av tankar som flyger igenom huvudet.

Det kan vara lätt att tro och förvänta sig att det rör sig om ett worst-case scenario, men det behöver faktiskt inte alltid vara förkylningen som spökar. Det kan vara en allergiker som är i farten!

Allergiker utgör ingen fara för dig, men får dessvärre utstå en känsla likvärdig den som har drabbats av en förkylning och i vissa fall även värre. Du kanske själv är allergiker och vet vad vi pratar om?

Vi känner alla till pollenallergi men visste du att man till exempel kan vara allergisk mot solen? Vi har samlat några otroligt udda allergier!

Solallergi 

Solnedgång
Bild: Pixabay

Vi börjar med solallergin, också känd som solurtikaria, som är en väldigt ovanlig och en hemskt besvärlig allergi som framkallar nässelutslag, klåda och ibland en brännande känsla på kroppsdelarna som blivit exponerade hos den drabbade.

Den som lider av solurtikaria kan i värsta fall, vid exponering av sol på stora hudområden, drabbas av en anafylaktisk chock som kan vara livshotande.

Vatten

Vatten som hälls i ett glas
Bild: Pixabay

Japp – en simmares mardröm. Man kan alltså vara allergisk mot vatten också. 

Vattenallergi som egentligen heter, aquagenic urticaria, är en allergi som väldigt sällsynt och som ger kliande utslag hos den drabbade. Reaktionen kan uppstå, inte bara av kontakt med vatten på huden, utan även om personen dricker vatten.

Elallergi

Elverk
Bild: Pixabay

En karriär som telefonförsäljare eller datatekniker är nog tyvärr inte på kartan för den som lider av elallergi eller en överkänslighet mot el.

Det finns idag ingen diagnos på det vi kallar elallergi men de som är drabbade av fenomenet säger sig uppleva bland annat huvudvärk, illamående och yrsel när de kommer i kontakt med elektromagnetiska fält.

Allergi mot sperma

Kondom i förpackning
Bild: Pixabay

Det stämmer. En allergi vars bästa bekämpning är att helt enkelt använda en kondom. Den här SJUKT ovanliga allergin, som oftast drabbar kvinnor, uppstår vid samlag och man kan börja uppleva svullnader och utslag runt könsorganet.

Men vaddå hur ska man bli gravid om man är allergisk då? Oroa dig icket – det finns några lösningar. Du kan till exempel få behandling med hjälp av sprutor, eller så kanske insemination kan vara något. Mer om allergin kan du hitta här.

Köldallergi

Tjej i vinterkläder
Bild: Pixabay

Allergin som kanske är din nästa ursäkt när du vaknar upp, tittar på termometern och konstaterar att det är kallare än nordpolen utomhus och känner att du verkligen inte vill gå ut.

Nä men om vi ska vara seriösa så är köldallergi något som kan vara riktigt problematiskt om man bor i ett land så som Sverige. Symptomen varierar men den som lider av köldallergi kan uppleva att de har ovanligt röda och uppsvullna kinder, nässelliknande utslag och att huden "bränner" när den utsätts för kyla.

Hur löser man det här då? Du kan käka antihistamintabletter för att lindra upplevelsen, klä dig varmt på vintern eller till exempel behandla dig själv med UV-ljus.

Korsallergier

Äpple
Bild: Pixabay

Vänta va – menar ni att man kan vara allergisk mot kors i alla dess slag? Nja inte direkt så. Korsallergier är rätt så vanligt bland de som är allergiska mot till exempel björkpollen och gråbopollen. 

We are family sjunger björken och äpplet. Varför? Jo för att vissa växter är släkt med varandra och producerar då proteiner som är lika. Lite mer ingående så betyder det att de antikroppar du har bildat mot en art också reagerar mot till exempel i det här fallet äppelproteinet och en korsreaktion uppstår!

Är du allergisk mot björkpollen och märker hur det börjar klias frenetiskt i truten och runt svalget? Nu kanske du har svaret.

Mer: Julia, 19, klappade en katt – hamnade på sjukhus

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du någon allergi?