Stockholm

Vårdagjämningen är här – vad betyder det egentligen?

Den 20 mars är det vårdagjämning
Den 20 mars 17.15 inträffar vårdagjämning, men vad är det egentligen?. Foto: TT

Längtar du till våren och värmen? Då får du nog vänta ett litet tag till. Men klockan 10.37 tidigare i dag inträffade vårdagjämningen. Vad betyder det egentligen? Nyheter24 har svaret!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ibland kan mars kännas som en lång månad utan några riktiga höjdpunkter. Visst, vi har mello men hur spännande är det egentligen? 

Men hör och häpna! Idag, den 20 mars, hände faktiskt något speciellt. Klockan 10.37 var nämligen vårdagjämningen här. Men vad är det då, undrar du kanske nu?

Det ska vi förklara. 

Kanske har du tidigare trott att vårdagjämningen var en speciell dag? Men så är det inte utan det är faktiskt en speciell tidpunkt. Det betyder att ljuset vinner och dagarna efteråt kommer att vara längre än nätterna. Härligt, va? 

Den 20 mars 21:58 inträffar vårdagjämningen. Bildkälla: TT

Runt denna exakta tidpunkten är alltså natten och dagen typ lika långa. 

När solens centrum passerar himmelsekvartorn på väg norrut inträffar vårdagjämningen. På hösten inträffar höstdagjämning, och det är alltså när solens centrum passerar himmelsekvartorn på väg söderut, enligt SMHI

Varför varierar datumet?

Ja – varför varierar egentligen datumet och tiden för vårdag- och höstdagjämningen? Jo, anledningen varför vårdagjämningen ändras är på grund av skottårscykeln och faktumet att vi har olika tidzoner på vårt fina lilla jordklot, skriver SMHI.

Dock så behöver du inte oroa dig för nästa års datum redan nu. Vårdagjämningen kommer nämligen att inträffa den 20 mars i flera, flera år framöver.

De två datumen du behöver hålla koll på när det kommer till höstdagjämningen är den 22 och den 23 september. Känner du dig osäker på vilket datum det är i år? Då kan vi meddela att det är den 23 september du bör hålla kolla på.

Längtar du till våren?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.