Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Idag är det vårdagjämning – men vad betyder det egentligen?

Nyheter | 20/03/2018 08:12

Längtar du till våren och värmen? Då får du nog vänta ett litet tag till. Men idag, den 20 mars klockan 17.15 inträffar vårdagjämningen. Men vad betyder det egentligen? Nyheter24 har svaret!

I går fick vi det hemska beskedet, i alla fall för den som är riktigt trött på kyla och vinter. Vi kommer nämligen att få stå ut med kylan en månad till. Ja, du läste rätt – vill du läsa mer om det kan du göra det här.

Men idag, den 20 mars, händer faktiskt något speciellt. Klockan 17.15 är nämligen vårdagjämningen här. Men vad är det då, undrar du kanske nu?

Det ska vi förklara. 

Kanske har du tidigare trott att vårdagjämningen var en speciell dag? Men så är det inte utan det är faktiskt en speciell tidpunkt. 

Det betyder att ljuset vinner och dagarna efteråt kommer att vara längre än nätterna. Härligt, va? 

Den 20 mars 17.15 inträffar vårdagjämningen
Den 20 mars 17.15 inträffar vårdagjämningen. Bildkälla: TT

Runt denna exakta tidpunkten är alltså natten och dagen typ lika långa. 

När solens centrum passerar himmelsekvartorn på väg norrut inträffar vårdagjämningen. På hösten inträffar höstdagjämning, och det är alltså när solens centrum passerar himmelsekvartorn på väg söderut, enligt SMHI

Men du kanske ändå går runt och längtar efter vår? Vi förstår dig, det gör vi med. Men när är det vår då, enligt den meteorologiska definitionen? Jo, det är när dygnsmedeltemperaturen är över nollan och under tio plusgrader, och stigande i sju dygn.

Och det finns några exempel på när våren normalt brukar komma, För er som bor i Stockholm är det den 16 mars som gäller och i Malmö är det så tidigt som 22 februari. 

Kiruna får dock vänta fram tills den första maj och för er i Östersund är det 11 april som gäller.

Visste du att det är mer vanligt att tappa mer hår på sommaren och på hösten? Om inte så kan du läsa mer om det här! Älskar du våren? Här kan du läsa om sju bevis på att vintern är den mest romantiska årstiden.

Vilken årstid passar dig bäst egentligen? Det kan du testa här

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Längtar du till våren?