Finns det veganska studentmössor? - Foto: TT

Är studentmössan vegansk? Här är svaret

Tar du studenten i sommar och vill ha en studentmössa som är vegansk? Men finns det och hur vanligt är det? Nyheter24 kontaktade C.L. Seifert och ABC-gruppen för att ta reda på svaret.


Allt fler och fler blir veganer och det finns flera fördelar med att vara det. Men hur är det egentligen med studentmössan? Är den vegansk?

För snart är det ju studenttider och om man inte redan beställt en och vill ha en studentmössa så är det dags att göra det. Nyheter24 hörde av sig till två företag och på båda ställena finns det möjligheten att designa sin egen veganska studentmössa. 

På företaget C.L. Seifert berättar Sverigechefen Adam Andersson att de har haft en modell som kallas för "standardmössan". Den har funnits i över 10 år och har alltid varit utan animaliska material. 

– Men den har inte marknadsförts som en vegansk mössa. Först i slutet av 2015, inför studenten 2016 började vi marknadsföra den som vegansk, säger Andersson till Nyheter24.

Anledningen till varför de har en studentmössa som är vegansk är för att företaget vill att det ska finnas något till alla. 

– Precis som vi har en mössa som är organisk så vill vi ha en mössa som är vegansk. Det är en kombination av efterfrågan från elever och vår önskan om att det ska finnas något för alla som är de stora anledningarna till att vi har den modellen.

Hur populärt det är att folk beställer en vegansk studentmössa varierar från år till år. Men vad deras erfarenhet och genom att titta rent historiskt så brukar det landa på en procent berättar Andersson. 

Alexander Grepe, som är grundare av ABC-gruppen, berättar att de har haft "vegansk studentmössa” i någon form i ungefär 10 år. Men helt fria materialval haft funnits som möjlighet i några år.

– Studentmössan är väldigt mycket en spegling av vad man står för och vem man är. Vi på ABC-Gruppen ger därför varje student valet att fritt designa sin studentmössa. En av fördelarna som många uppskattar, och en växande trend, är att man aktivt väljer bland de material som mössan består av, berättar han och fortsätter: 

– Bland det vanligaste vi ser de senaste åren är att man väljer bort just läder, till förmån för exempelvis alcantara, för att mössan blir helt vegansk.

Du kanske också vill läsa 10 ord du inte får skriva på din studentmössa? Det här du göra här! Eller du kanske du vill se Sveriges häftigaste utspring? Det kan du se här!

Eller så kanske du vill läsa om 10 saker du inte visste var helt och hållet veganska?

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
Har du en vegansk studentmössa?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fed vill inte sänka räntan för snabbt

Medeltidskyrka i brand – oklara skador

En medeltidskyrka i skånska Vittskövle stod i brand på onsdagskvällen.

Israels parlament emot påtvingad statslösning

Israels parlament knesset röstade med klar majoritet för en regeringsproklamation från tidigare i veckan, där man motsätter sig att länder unilateralt utropar en palestinsk stat.

Två döda i krock utanför Norrköping

Två personer har omkommit i en trafikolycka utanför Norrköping, skriver polisen på sin sajt.

Sri Lanka betalar oljeskuld med te

Det ekonomiskt krisdrabbade Sri Lanka har exporterat te värt 20 miljoner dollar till Iran för att delvis återbetala sina oljeskulder på 251 miljoner dollar, motsvarande omkring 2,6 miljarder kronor, enligt landets regering.

Sjukhus missade att slå larm – patient dog

Akuten på ett sjukhus i Hälsingland utlöste inte traumalarm när en svårt skadad person kom in med ambulans. Patienten fick intensivvård, men avled dagen efter.