Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen Peter hjälpte människor efter terrordådet på Drottninggatan

Nyheter | 07/04/2018 17:52

Klockan var 14.53 när SOS Alarm fick det första larmsamtalet om terrordådet på Drottninggatan. Polisen Peter var en av de första på platsen. Nu berättar han för Nyheter24 hur de arbetade för att rädda liv.

14.53 7 april 2017 förblir en tid som få svenskar kommer glömma.

Det var då det första larmet inkom om att en lastbil hade kört in i Åhléns city i Stockholm.

Så småningom kom det uppgifter om att flera skadade och döda låg på Drottninggatan.

Gärningsmannen hade kapat en lastbil och kört en vansinnesfärd längs Stockholms största shoppinggata. Fem personer och en hund miste sina liv i attacken.

Terrordådet på Drottninggatan 7 april 2017
Bild: TT

Polisen och räddningstjänsten var snabbt på plats för att få bort människor från gatorna, säkra platsen och rädda liv. Stockholm blev snabbt en spökstad. Gatorna tömdes på människor som blev inrymda (alltså inlåsta i lokaler där de befann sig) för att vara i säkerhet. De som inte kunde ta sig hem när kollektivtrafiken stängdes ner fick hjälp av stockholmare som öppnade upp sina hem under taggen #openstockholm.

Polisen Peter var tillsammans med sin kollega några av de allra första på plats på Drottninggatan. Han skulle precis avsluta sitt arbetspass när han hörde larmet. Han och kollegan kastade sig in i första lediga bil, och tog sig ner till platsen.

Polisen på Drottninggatan
Polisen var snabba på plats. Bild: TT

För Nyheter24 har han berättat om hur de började inrymma personer i butikslokalerna. Han minns särskilt en mamma och hennes två små barn, som stod utanför en leksaksbutik.

– Alla grät. Barnen var ju livrädda, eftersom mamma grät och så. De ville bara komma hem, de ville bara därifrån, men vi sa: nej, ni måste låsa, ni måste gå in och gömma er, säger Peter och fortsätter:

– Just blickarna från barnen, som ser sin mamma livrädd, gråtande och skrikande, smittar ju av sig på dem. Så hela den här situationen i butiken med de andra anställda, folk står och kramar om varandra, det har man aldrig upplevt skarpt sådär och då har jag ändå jobbat som polis ganska många år. Vi lämnade dem, och det var vi tvungna att göra. De fick inte komma ut och på sätt och vis var det deras räddning.

Samma kväll som dådet 7 april greps en 39-årig man, misstänkt för dådet. Nu pågår rättegången mot uzbeken Rakhmat Akilov, som hade fått utvisningsbeslut innan den attack som han erkänt att han är skyldig till. I förhör har han hävdat att han utförde dådet på order av IS, men terrorsekten har inte velat ta på sig attacken. 

Hör Peter berätta mer om familjen vid leksaksbutiken i spelare ovan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Var du i Stockholm när dådet inträffade?