Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

De var först på plats efter terrordådet – hjältarna berättar

Nyheter | 07/04/2018 10:15

Alla trodde att det skulle bli en vanlig fredag. Men klockan 14:53 kom det första larmet om att något fruktansvärt skett på Drottninggatan. Nu berättar hjältarna från polisen och räddningstjänsten om hur det var att vara först på plats.

Idag var det exakt ett år sedan en lastbil körde i snabb fart längs Drottninggatan och mejade ner folk som gick där. 

Innan attacken skedde var det en vanlig fredag i april och solen sken. Det var många shoppingsugna som strosade runt på Stockholms största shoppinggata, Drottninggatan. 

Polisinspektören Peter hade precis avlutat dagens insats och rullat in i garaget. Han satt och kollade igenom mejlen inför nästa arbetspass när han hörde att det började springas i korridoren utanför. 

– Det var en magkänsla jag fick att nu är det något stort på gång, berättar Peter för Nyheter24

Även Ulf Leijon som är yttre befäl på Stockholms brandförsvar hade nyligen avslutat ett tidigare uppdrag och hade precis rullat in till stationen när de fick in ett larm. 

– Det kan ha varit 14:53, och då fick vi larm om en trafikolycka på Drottninggatan, det var det man trodde att det handlade om allra först, säger han till Nyheter24. 

Men ganska snart gick det upp för dem båda att det här rörde sig om något mycket större. 

– Så hör jag ett kommando på radion som vi aldrig hört i skarpt läge, och det var "avbryt pågående dödligt våld" och det innebär att vi ska skjuta gärningsmannen, berättar polisinspektör Peter. 

Peter skyndade ner i garaget och hoppade in i första bästa bil och körde så snabbt han kunde ner mot Drottninggatan, där han möttes av hundratals människor som flydde.

Även Ulf Leijon körde direkt ner till Drottninggatan och var där bara minuter efter att de fått i larmet. 

– Jag möttes av ett kaos, det låg skadade människor överallt, säger han.  

Båda två är hjältar som genom att göra sina jobb var med och räddade liv och satte otroligt många i säkerhet den dagen. Trots det kaos och den panik som fanns på platsen behöll de lugnet och kunde därför hjälpa människor.

I spelaren ovan kan du höra deras berättelser om upplevelserna från terrorattacken. 

Kommer du ihåg dagen?