Torsdag 9 Dec
Stockholm

Riksdagen kommer säga ja till gårdsförsäljning av alkohol

Gårdsförsäljning av alkohol
Riksdagen öppnar nu för gårdsförsäljning. Foto: TT

Socialutskottet har sagt ja till att tillåta gårdsförsäljning av alkohol i Sverige. Därmed tar Sverige ett steg närmare en liberalare alkoholpolitik.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ska de som producerar alkohol få sälja sprit till sina besökare, eller måste all försäljning ske på Systembolaget?? Det är en fråga som debatterats i Sverige hur länge som helst. 

Som det är nu får man inte sälja alkohol privat, men nu verkar det som att det blir förändring på det.

Idag torsdag beslutade riksdagens socialutskott att riksdagen bör rösta ja till gårdsförsäljning. 

– Jag tycker det är jätteroligt att riksdagen nu är på väg att besluta om gårdsförsäljning. Det är en jätteviktigt företags- och jobbreform, säger Moderaternas näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered till Nyheter24. 

I slutet av april kommer riksdagen formellt att rösta om gårdsförsäljning, men i och med att utskottet sagt ja kan man räkna med att förslaget går igenom. Sen ligger ansvaret på regeringen att göra det riksdagen bett om. 

– Jag utgår från att regeringen tillsätter en utredning nu. Om inte annat kommer en framtida Allians-regering utreda detta ordentligt så vi kan ändra reglerna.

Debatten har pågår i många år. De som är mot förslaget menar att det blir lätt att hitta kryphål i lagstiftningen vilket gör att även stora alkoholproducenter kan ha ”gårdsförsäljning”. Man menar att det därför skulle göra det svårare för mindre producenter att överleva. 

– Gårdsförsäljning finns i de flesta europeiska länder, det är ett viktigt komplement för de som producerar eget, säger Hjälmered. 

Snart kommer det inte längre vara kriminellt att knarka i Norge – läs mer om det här

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela