Liga misstänks för organiserat fusk på högskoleprovet
En liga misstänks ha tjänat över tio miljoner kronor på att erbjuda de rätta svaren till högskoleprovet under flera år. - Foto: Montage TT

Liga avslöjad: Tjänade över 10 miljoner på högskoleprovet

I helgen gjorde polisen ett tillslag mot en liga i Norrköping som var i full färd att leverera rätt svar på högskoleprovet till personer i provsalarna. En verksamhet de har hållit på med i flera år – och tjänat över 10 miljoner kronor på.


I lördags gjorde polisen ett tillslag mot en lägenhet i centrala Norrköping. Där befann sig en liga som med hjälp av teknisk utrustning hjälpte personer över hela landet på högskoleprovet. Ute i provsalarna satt personerna med hörselsnäckor.

Ligan misstänks ha gjort det under flera år – och tjänat över 10 miljoner kronor.

Under tisdagen höll Ekobrottsmyndigheten presskonferens om tillslaget.  

 – Vid lunchtid i lördags genomförde Ekobrottsmyndigheten och insatsstyrkan ett tillslag, bland annat mot en lägenhet i centrala Norrköping, varvid ett flertal personer frihetsberövades, säger förundersökningsledare Per Hedman enligt SVT.

Utöver personerna som greps i insatsen har flera personer gripits och hämtats in för förhör, misstänkta för delaktighet i verksamheten. Verksamheten tros ha pågått i 4-5 år och annonserades öppet på internet och i sociala medier.

Men att ta del av tjänsten var inte billigt. För att skriva högsta betyg, alltså 2.0, kostade det i höstas 170 000 kronor. Ju lägre betyg desto lägre blev kostnaden. Vid tillslaget kunde polisen beslagta flera miljoner kronor.

Verksamheten har inte varit registrerad hos Skatteverket, och det saknas bokföring. Dessutom har de misstänkta gärningsmännen inte betalat in skatter eller avgifter på verksamheten. Tre män sitter nu häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grov osann försäkran vid 70 tillfällen. De själva nekar till brott.

I ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten har polisen gjort tillslag på flera platser i Sverige som är kopplade till organiserat fusk, skriver SVT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fuskat på ett prov?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

1 timme sedan
Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.