Tisdag 5 Jul
Stockholm

Här är detaljen som Palmegruppens spaningsledaren inte kände till

Olof Palme sköts till döds 22 februari 1986
Narkotikaspan gick hem för tidigt, Palmes mördare kunde ha gripits. Foto: TT/Montage

Fallet Olof Palme rör än idag upp känslor och många undrar varför polisen fortfarande inte lyckats gripa personen som sköt Olof Palme 1986. Och kanske hade historien kunnat se annorlunda ut om inte polisen hade valt att gå hem tidigt den kvällen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vid korsningen Sveavägen och Tunnelgatan i centrala Stockholm den 28 februari 1986 klockan 23.21 sköts Olof Palme till döds av en okänd gärningsman. Men fallet Olof Palme hade kunnat varit ett avslutat kapitel redan samma kväll som han sköts om det inte hade varit för det val som några poliser gjorde runt 22-tiden samma kväll. 

Den februarikvällen 1986 satt nämligen flertalet poliser utplacerade i närheten av Sveavägen där Olof Palme blev skjuten. Polisernas uppgift den kvällen var att spana efter drogaffärer men de ansåg att det inte hände något av intresse och valde därför att avbryta uppdraget fyra timmar tidigare än planerat. Något som dåvarande spaningsledaren Margareta Eklund bekräftar i Palme-dokumentären "Palme, Träsket och mordrättegångarna".

– Vi bröt någonstans vid kvart över tio, halv elva någonting. För det fanns liksom ingenting att titta på, säger Margareta Eklund i programmet. 

Poliserna valde alltså att lämna sina positioner strax innan 22-tiden den 28 februari trots att de egentligen skulle stannat till klockan två på natten. Ett misstag som biträdande spaningsledare för Palmeutredningen mellan åren 1988-1990, Ingmar Krusell, inte hade all fakta kring.

– Men de var ju inte där uppe i den hörnan utan hade ju bara spaning ner mot Oxen, säger Ingmar Krusell i programmet. 

I programmet så får Krusell förklarat för sig att polisen faktiskt hade haft span ner mot platsen där Olof Palme blev skjuten. 

– Vi hade haft sammanträde med Margareta Eklund och hennes kollegor. Det som var känsligt den gången var ju att de hade brutit för tidigt den här fredagkvällen. Så det är ju revolutionerande för hela Palmeutredningen att vi inte hade all fakta, säger Ingmar Krusell i programmet.

Hade poliserna befunnit sig på sina tilltänkta platser under mordnatten hade kanske Olof Palmes mördare kunnat gripas på bar gärning. 

I spelaren ovan kan du höra när Margareta Eklund bekräftar att poliserna gick hem för tidigt samt när Ingmar Krusell berättar att viss information om polisernas agerande inte kommit fram till honom. 

I den nya Palme-dokumentären Palme, Träsket och mordrättegångarna går man igenom de lösa trådar som finns i utredningen kring dödskjutningen av Olof Palme. Programmet sänds torsdagar 21:00 på TV3 och Viaplay.

Är du intresserad av fallet Olof Palme? Då kanske du tycker att följande artiklar är intressanta:

Varför hade Olof Palme ingen livvakt kvällen han dog?

Här är detaljen som hade kunnat förhindra mordet på Olof Palme

Vem mördade Olof Palme? Här är de mest kända teorierna

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du sett den nya Palme-dokumentären?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.