Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varför hade Olof Palme ingen livvakt kvällen han dog?

- 12/04/2018, 08:46 -

När Olof Palme var på bio den 28 februari 1986 fanns inga av hans livvakter med honom. Detta ledde till att Olof Palme var utan någon som kunde skydda honom när han sköts till döds på öppen gata mitt i centrala Stockholm samma kväll.

Klockan 23:20 den 28 februari 1986 befinner sig dåvarande statsminister Olof Palme och hans fru, Lisbet Palme, i närheten av korsningen vid Sveavägen och Tunnelgatan mitt i centrala Stockholm. När klockan slår 23:21 skjuts Olof Palme till döds av en fortfarande ej identifierad gärningsman. 

Mordet på Olof Palme har sedan dess fortsatt vara en av de mest diskuterade kriminalhändelserna i Sverige och gäckar fortfarande både polis och allmänhet. En fråga som många ställt sig är varför det inte fanns någon livvakt med paret Palme den där februarikvällen 1986.

Olof Palme hade till vardags alltid livvakt med sig men just denna kvällen så bestämde sig paret Palme att gå på bio utan någon som skyddade dem. Biobesöket var inte bestämt i förväg, något som Olof och Lisbet tyckte var skäl nog för att inte behöva oroa sig för att bli utsatta för brott.

Ulf Dahlsten, statssekreterare mellan åren 1983-86, berättar i dokumentären "Palme, Träsket och mordrättegångarna" om varför Olof och Lisbet Palme tog beslutet att inte ringa efter sina livvakter den kvällen.

– De (Olof och Lisbet Palme) hade ju tänkt vara hemma så livvakterna hade åkt hem. Och en av livvakterna bodde utanför Gnesta någonstans och skulle hem till sin familj och då ville de inte ringa och jaga upp honom för han var ju med sin familj, berättar Ulf Dahlsten i programmet och fortsätter.

– De tänkte nämligen att det här är ju inget som är planerat, så det är ingen som vet om att de ska på bio, så de utgick från att det inte skulle vara farligt. Och det var ju naturligtvis ett stort misstag som i sin tur ledde till att livvakten blev helt förkrossad över att de inte hade ringt honom, berättar Ulf Dahlsten i programmet.

Vi kanske aldrig får veta vem som mördade Olof Palme, men hade hans livvakter varit med paret den kvällen 1986 så hade historien antagligen sett annorlunda ut. 

I spelaren ovan kan du höra när Ulf Dahlsten berättar om varför Olof och Lisbet Palme bestämde sig för att gå på bio utan någon livvakt. 

Dokumentären Palme, Träsket och mordrättegångarna sänds torsdagar 21:00 på TV3, Viafree och Viaplay.

 Du kanske även är intresserad av:

Här är detaljen som hade kunnat förhindra mordet på Olof Palme

Vem mördade Olof Palme? Här är de mest kända teorierna

Känd polis pekas ut i ny teori om Palmemordet - efter anonymt brev

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du följt mordutredningen mot Olof Palme?