Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson.
Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson. - Foto: Bildkälla: Lars Pehrson/SvD/TT

Christian och Robin var mordmisstänka i 20 år – nu talar de ut

I nästan tjugo år pekades bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson ut som Kevins mördare. I slutet av mars i år avskrevs de från misstankarna. Nu talar bröderna ut i Breaking News om hur de har gått vidare efter anklagelsen för den hemska händelsen.


I slutet av mars i år avskrevs bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson från misstankarna från det så kallade Kevinfallet. Bröderna hade i nästan tjugo år pekats ut som Kevins mördare. 

I torsdagens avsnitt av Breaking News med Filip och Fredrik gästade bröderna studion och berättade om hur det var att växa upp med att vara utpekade som mördare och hur de mår nu.

Robin berättade i programmet att han fick anklagelserna förklarade för sig när han var runt tolv år. 

– Jag började ställa frågor till farsan. Har de hittat DNA-bevis från oss? Fiber? Man ville ha hela historien förklarad för sig, även om man hade gjort det eller inte. Det fick man ju inte av polisen, sade Robin.

Bröderna berättar att de inte minns något alls från tiden då utredningen var som mest aktuell.

– Det hände ju så mycket då, så många händelser samtidigt, sade Christian.

Christian berättade att han mådde som sämst under år 2014. Han hade väldigt svårt att sova och när han var ute och gick på kvällen kände han sig förföljd och iakttagen.

Bröderna berättar att de känner sig väldigt lättade och glada över att det finns på papper att de är friade från misstankarna.

Bröderna berättade i programmet att de vill hjälpa ungdomar i Grums, en kommun där många hamnar snett väldigt tidigt enligt Christian. 

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson. Bildkälla: Breaking News.

Det här har hänt

16 augusti 1998 hittades 4-årige Kevin Hjalmarsson från Arvika död av sin morfar vid en lastpall vid Kyrkvikens strandkant.

Först trodde man att Kevin hade dött till följd av en drunkningsolycka, men efter den rättsmedicinska undersökningen misstänkte man istället att han hade misshandlats till döds.

Ett kort tag hade polisen en teori om att Kevin hade blivit offer för en pedofil, men eftersom det saknades tecken på att Kevin hade varit utsatt för ett sexualbrott bytte polisen spår: Kevin hade mördats av andra barn.

Knappt en vecka efter Kevin hittats död fick polisen ett samtal från en pappa. Han berättade att hans söner, fem och sju år gamla, hade viktig information. Den yngsta sonen ska ha sagt till föräldrarna att han hade sett när Kevin mördades. 

Efter ett trettiotal förhör med bröderna Christian och Robin pekades bröderna ut som skyldiga till mordet. Eftersom de då var barn dömdes de aldrig, men har betraktas som ansvariga av polisen. Fallet kunde avslutas.

I samband med SVT:s granskning började antalet förhör kritiseras, eftersom det är ovanligt många mot vad man brukar göra med barn. Man menar att på detta sätt tvingade polisen fram ett erkännande från bröderna. 

Breaking News med Filip & Fredrik sänds måndag till torsdag 22:00 på Kanal 5 och Dplay.

Här kan du läsa om när bröderna friades från mordmisstankarna.

Leif GW Persson är säker på vem det är som mördade Kevin. Det kan du läsa om här.

Se intervjun med bröderna i klippet ovan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du följt Kevinfallet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.