Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Christian och Robin pekades ut som mördare – nu frias bröderna

- 27/03/2018, 13:58 -

Under nästan ett år har åklagare Niclas Wargren gått igenom allt material från mordutredningen på 4-årige Kevin. Under tisdagen presenteras de nya uppgifterna.

Under tisdagseftermiddagen presenterades nya uppgifter från det så kallade Kevin-fallet.

Men precis innan uppgifterna presenteras offentliggjorde bröderna Robin och Christian, som alltså i närmare tjugo år har pekats ut som Kevins mördare, att de avskrivs från misstankarna. 

– Jag har inte hunnit smälta det så jag kan bara beskriva det som ren lycka. Det kunde inte bli en bättre födelsedag, säger Christian Karlsson till SVT.

Robin och Christian
Bild: TT

Det var i maj förra året som chefsåklagaren Niclas Wargren tog beslutet om att åter öppna upp förundersökningen efter SVT:s Dokument Inifrån granskning av fallet.

– Jag har beslutat att återuppta förundersökningen då det i samband med den granskning av ärendet som SVT och DN gjort framkommit uppgifter som jag bedömer vara nya omständigheter som motiverar att förundersökningen återupptas, sa chefsåklagare Niclas Wargren, i ett pressmeddelande då.

Cirka 80 förhör senare har utredningen kommit såpass långt att misstankarna mot bröderna har avskrivits. En del av förhören har varit med personer som tidigare aldrig hörts.


Chefsåklagare Niclas Wargren
TT

Höll förhör med en misstänkt man

Nu är den nya förundersökningen alltså klar och ett cirka 80 förhör har hållits. En del av förhören har varit med personer som tidigare aldrig hörts.

– Vi förhörde en person som tidigare varit intressant i utredningen, och vi bestämde oss för att förhöra honom som misstänkt, säger Wargren under presskonferensen, säger chefsåklagare Niclas Wargren under preskonferensen.

Dottevik
Bild: TT

Misstankarna har dock avskrivits från mannen, eftersom de inte har funnits stöd nog för att personen i fråga skulle vara skyldig.

Tog nya prover som aldrig analyserats förut

Polisen hade tillgång till en del föremål som de haft i beslag sedan 1998, men som aldrig har undersökts av NFC. Det rörde sig om kläder som Kevin bar när han påträffades, prover som tagits från hans kropp och  om en del miljöprover i närområdet. Dessa har nu analyserats av NFC. 

– Sammanfattningsvis har inga spår som har betydelse för den här utredningen påträffats. Inte heller prover från 1998 har visat sig vara betydelsefulla för utredningen, säger Wargren.

Bröderna var inte på platsen

Niclas Wargren berättar även att Robins och Christians vittnesuppgifter från den aktuella dagen då Kevin hittades död, är också motsägelsefulla.

– De kan inte ensamma ligga till grund för att de orsakat Kevins död eller ens varit närvarande.

Man menar att bröderna inte är skyldiga till Kevins död, och sannolikt inte ens var på platsen.

Kan ha dött av en olycka

Under den nya utredningen har man även återigen gått igenom orsaken till Kevins död. Med en ny expertläkare har man inte kunnat utesluta drunkning som orsak, men vissa fynd talar emot drunkning. Man har heller inte kunnat utesluta att han utsatts för sexuellt våld, men bedöms osannolikt.

Kevin Hjalmarsson
Bild: TT

De punktformade blödningarna som återfanns på Kevins kropp talar för våld, men Wargren finner det osannolikt att det skulle vara våld som har orsakats av barn.

Niclas Wargren berättade även att Kevin kan ha dött av en olycka. För första gången framkommer det officiellt att det fanns det två lastpallar till på platsen där Kevin hittades. Dessa satt ihop med hjälp av gångjärn på ena sidan. Man tror att denna konstruktion har varit "vikt", med andra ord att den ena lastpallen låg över den andra.

Genom en rekonstruktion har man kunnat se att den övre lastpallen skulle ha kunnat slå över och på så sätt skulle Kevins kropp hamna i kläm mellan dessa och den tredje lastpallen. Det är alltså inte helt konstaterat att det är så Kevin har dött, men det är en alternativ förklaring.

Förundersökningen fortfarande öppen

Niclas Wargren påpekar också att man ska vara ödmjuk i att det har hänt en hel del gällande barnförhör på 20 år. Idag förhör man barn på ett helt annat sätt. Men precis som vid alla fall, ska ett erkännande alltid kunna stödjas av teknisk bevisning. Det händelseförlopp som polisen presenterade i ett pressmeddelande 1998 kan inte återfinnas i sin helhet i något förhör med något av barnen.

Misstankarna mot Robin och Christian är alltså nu nedlagd, men chefsåklagare Wargren berättar att förundersökningen fortfarande kommer vara öppen. De tror inte att de kommer komma längre, men vill utreda den alternativa förklaringen till Kevins död.

Det här har hänt

16 augusti 1998 hittades 4-årige Kevin Hjalmarsson från Arvika död av sin morfar. Han låg på en lastpall vid Kyrkvikens strandkant vid Glafsfjorden.

Inledningsvis trodde man att Kevin hade dött till följd av en drunkningsolycka, men efter den rättsmedicinska undersökningen visade det sig att han hade misshandlats till döds.

Kevin Hjalmarsson
Bild: TT

Ett kort tag hade polisen en teori om att Kevin hade blivit offer för en pedofil, men eftersom det saknades tecken på att Kevin hade varit utsatt för ett sexualbrott bytte polisen spår: Kevin hade mördats av andra barn.

Knappt en vecka efter Kevin hittats död fick polisen ett samtal från en pappa. Han berättade att hans söner, fem och sju år gamla, hade viktig information. Den yngsta sonen ska ha sagt till föräldrarna att han hade sett när Kevin mördades. 

Efter ett trettiotal förhör med bröderna Christian och Robin pekades bröderna ut som skyldiga till mordet. Eftersom de då var barn dömdes de aldrig men har betraktas som ansvariga av polisen. Fallet kunde avslutas.

Det var först i samband med SVT:s granskning som antalet förhör kritiserades, eftersom är ovanligt många i förhållande mot vad man brukar göra med barn. Man menar att på detta sätt tvingade polisen fram ett erkännande från bröderna. Anmärkningsvärt är också att själva erkännandet aldrig filmades eller spelades in på band, likt alla de andra förhör som hölls med barnen.

Vem det verkligen var som tog livet av fyraårige Kevin Hjalmarsson säger sig Leif GW Persson veta, vilket du kan läsa om här.

Här kan du läsa mer om fallet:

Nya uppgifter i Kevinfallet: Bröderna var aldrig på mordplatsen

Avslöjat: Bevismaterialet i Kevinfallet analyserades aldrig

Bröderna från Kevinfallet: "Polisen får gärna be om ursäkt"

Har du sett dokumentärserien?