Måndag 27 Jun
Stockholm

7 misstag under uppkörningen som kan göra att du kuggar

Tips för uppkörningen
Är du redo för uppkörningen?. Foto: TT

Nervös inför uppkörningen? Lugn, det kommer säkert gå jättebra. Däremot finns det några vanliga misstag som du måste undvika om du vill klara av körkortet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Du har inte förberett dig tillräckligt

Okej, supertråkigt vi vet. Men nästan alla misstag går att undvika om man läser på ordentligt och lär sig hur trafikreglerna funkar i grunden. Man kommer långt med sunt förnuft och lite is i magen. Om du dessutom känner dig trygg bakom ratten slipper du tänka så mycket på själva körningen när du kör upp – det är en jättestor fördel. 

2. Du håller inte hastighetsbegränsningen

En klassiker. När du kör bil är det viktigt att faktiskt veta hur fort du får eller bör köra. Håll koll på skyltarna!

Kom också ihåg att du kan få minuspoäng om du kör överdrivet försiktigt eller för långsamt. Håll koll på hastighetsmätaren!

3. Du missar skyltar

Att köra bil handlar till 90 procent om att vara uppmärksam. Att hålla stenkoll på skyltar är så otroligt viktigt, och om du har otur kan uppkörningsledaren straffa dig hårt om hen märker att du missar en viktig skylt. 

4. Högerregeln

På riktigt. Det här är superviktigt. Om du inte förstår högerregeln eller inte kan avgöra vad som är huvudled eller inte så utgör du en jätterisk för dig själv och ALLA runt omkring dig. 

5. Du har inte koll på fotgängare

Det kan vara lätt att bara foka på vägen, på andra bilar och hur du kör. Men glöm inte att det finns andra i trafiken. Håll noga koll på om en fotgängare närmar sig ett övergångsställe eller om någon kanske vill gå ut mitt i gatan medan hen tittar ner i mobilen. 

6. Du kör vårdslöst

En sak uppkörningsledaren tittar på är din riskbedömning. Kör inte på ett sätt som gör att du utgör en fara. Håll avstånd, anpassa dig efter väglaget och var beredd på det oväntade. 

7. Du glömmer att du faktiskt kör upp

Okej, det kan låta lite konstigt. Men många glömmer faktiskt bort att den som sitter i passagerarsätet är där för att testa dig, inte hjälpa dig. Att slappna av för mycket och tänka att hen som sitter bredvid kommer säga till om man gör fel är en dålig idé. 

Kom också ihåg att du kan bli kuggad även om du inte ställer till något allvarligt under uppkörningen. Bara att visa att du har dålig koll kan sluta med att du bli underkänd, även om allt går bra. 

Snart kan reglerna för att ta körkort ändras – läs mer om det här!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du klarat uppkörningen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.