Stockholm

Därför ändras körkortsutbildningen – och så kan det komma att bli

Därför ändras utbildningen för att ta körkort
Varför ändras körkortsutbildningen?. Foto: TT/Pixabay

Har du koll på att den nuvarande körkortsutbildningen ses över? Men du kanske undrar hur det kommer sig och vad som kan komma att förändras? Nyheter24 har svaret!


Läs mer

Ska du ta körkort snart? Då har du säkert koll på att teoriprovet kommer att ändras. Framåt kommer det finnas 16 unika prov, vilket betyder att du inte kommer att kunna få samma frågor andra gången du gör teoriprovet. 

Vill du läsa mer om det kan du göra det här

Men vad kommer mer att hända och hur kommer det sig att Trafikverket och Transportsstyrelsen har beslutat att man ska se över körkortsutbildningen för personbil?

– Gruppen som behöver fler än tre prov ökar. Detta är en konsekvens av att blivande förare inte skaffat sig tillräckliga kunskaper och erfarenheter för att vara trafiksäkra, risk- och miljömedvetna förare. Syftet med översynen är att ta fram ett förslag på ett nytt förarutbildningssystem för personbil och en karta för den påföljande regelutveckling, säger Kristina Hagberg, som är resultatenhetschef på Trafikverket, till Nyheter24

Hagberg berättar att de med förarutbildningssystemet menar hela processen från körkortstillstånd till och med prövotidens slut två år efter utfärdat körkort. 

Det man vill med det nya förarutbildningssystemet är att fokuset ska ligga på att lära sig trafiksäkerheten och riskmedvetenhet för livet, istället för att man bara fokuserar på att förbereda sig för att klara proven.

Hagberg berättar att några av bristerna i den nuvarande utbildningen är att det slutliga målet ligger i att "ta körkort" snarare än att skaffa en utbildning och bli en trafiksäker, risk- och miljömedveten förare.

Hur kommer utbildningen ändras? Bildkälla: TT/Pixabay

Men också att många av de blivande förarna inte är tillräckligt utbildade, och att det saknas utbildningsmöjligheter för en del grupper. Översynen började i februari och den 31 oktober ska de ha kommit fram till ett förslag på hur förarutbildningssystemet ska ändras. 

– Ett önskat läge är ett förarutbildningssystem för personbil som säkerställer att blivande förare skaffar den utbildning som krävs för att bli en trafiksäker, risk- och miljömedveten förare. Men också påverkar blivande förares attityder till förarutbildning, så man vill lära för livet inte bara för provet, berättar Hagberg och fortsätter:

– Att man utgår från den blivande föraren och beskriver en lättbegriplig process med förutsättningar för gynnsamt lärande, oavsett elevens förutsättningar, väver in självreflektion och riskmedvetenhet hos blivande förare och förbättrar tillgången till utbildning för alla grupper som till exempel språk. 

Du kanske också vill läsa om de vanligaste misstagen folk gör under uppkörningen? Det kan du göra här! Eller så kanske du har undrat vilka frågor flest har fel på när de skriver teoriprovet – då kan du läsa mer om det här

Testa dig! Hade du klarat teoriprovet i dag?

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du körkort?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.