Måndag 5 Dec
Stockholm

Det här måste du absolut tänka på om du möter en kunglighet

Svenska kungafamiljen och drottning Elisabeth
När du möter en kunglighet finns det några regler att tänka på, allt från att komma ihåg att inte ta initiativ till fysisk kontakt till att inte använda mobilen vid matbordet. Foto: Chris Jackson/TT, Kungahuset

Vad ska man kalla kungligheterna när man möter dem? Får du titta dem i ögonen? Och vad händer om du bryter mot någon regel? Vi har tagit reda på de viktigaste reglerna som du borde hålla koll på – ifall du möter en kunglighet.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är inte ofta man är bjuden på middag med kungligheter och när det väl händer brukar det vara med flera tusen andra personer. 

Galamiddag med svenska kungahuset. Bildkälla: Kungahuset.

Vissa vett- och etikettregler är mer en artighetssak, som att inte hålla på med mobilen under middagen eller att man ska komma i god tid dit man är bjuden. Men andra vett- och etikettregler kanske är mer okända för oss som inte umgås med kungligheter så ofta. Här är några att hålla reda på:

Vad ska du kalla kungligheterna?

Om du blir introducerad för drottningen eller kungen så ska du kalla hen Ers majestät. Om det är en annan i kungafamiljen kan du kalla dem ers kunglighet, och om det är en partner till kungafamiljen säger du herr eller fru. 

Vad ska du göra första gången du möter en kunglighet?

När du möter kungligheten för första gången ska damerna niga och herrarna buga för hen. I det brittiska kungahuset får till exempel de anställda absolut inte titta drottning Elisabeth eller någon annan i kungafamiljen i ögonen, skriver Reuters.

Är det okej att fråga om en selfie?

Oftast är det inte lämpligt att be om en selfie. Så om du vill ta en bild med en kunglighet fråga om lov först. Det är viktigt att respektera deras personliga utrymme även om de är offentliga personer. 

Får du ta armen runt en kunglighet? 

Det bästa är om du inte tar initiativ till fysisk kontakt med en kunglighet. Det kan hända att de tar initiativet till att lägga armen om dig eller ger dig en kram men som sagt: avvakta.

Vad händer om du gjort något som du inte får göra?

Ingen fara, det här är oskrivna regler och inte en lag. Be om ursäkt och behåll lugnet om du på något sätt brutit mot de oskrivna reglerna.

Carl Philip med sin familj. Bildkälla: Kungahuset.

Det var inte längesedan prins Carl Philip och prinsessan Sofias andra son prins Alexander fyllde två år. Här kan du se bilderna från den dagen.

Vill du testa dina kunskaper om svenska kungahuset? Det kan du göra här.

Se mer om vett och etikett i klippet ovan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kan du vett och etikett?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.