Nu ändras reglerna för nationella proven – så kommer de att bli

- 09/05/2018, 11:03

Flertal gånger har facit till nationella proven läckt ut och spridits på sociala medier. Nu kommer Skolverket skärpa reglerna för proven och de kommer börja gälla ganska snart – och så här kommer de att ändras.

När det var dags för elever att skriva nationella proven i engelska i våras så hade facit till proven läckt på sociala medier. (Här kan du läsa mer om det.) 

Det var inte heller första gången som något sånt här hände, även förra året läckte proven och spreds på sociala medier.

Nu kommer man att göra om reglerna och skärpa rutinerna för nationella proven och de kommer börja gälla redan till hösten. 

– Situationen är ohållbar. De allra flesta skolorna följer våra tydliga regler men det räcker att någon skola slarvar för att spridning ska vara ett faktum. Därför måste vi skärpa reglerna och rutinerna. Det måste bli slut på fusket nu, säger Anders Boman, som är chef på Skolverkets provenhet, i ett pressmeddelande. 

Nationella proven
Nu ändras reglerna för nationella proven. Bildkälla: TT

Bland annat kommer proven levereras till skolorna närmre datumet då proven ska skrivas. Samt att facit kommer att levereras separat samma dag eller dagen efter, i alla fall i många fall. 

Om förpackningarna med proven ska öppnas tidigare än vid provtillfället så ska det vara undantagsfall. Man uppmanar också skolorna att se till att proven börjar senast klockan nio på morgonen den dagen då man ska skriva provet.

– Detta tror jag inte är det sista vi kommer att göra. Jag tror att vi kontinuerligt behöver fortsätta att tänka kring de här provens legitimitet och hur de ska genomföras fram till år 2022 då proven digitaliseras, säger Boman till SVT Nyheter.

Om det är så att nationella prov sprids är det rektorn på skolan som bestämmer om det är så att ett ersättningsprov ska göras istället, skriver Skolverket.

Tidigare i år stals facit till nationella proven, läs här du det kan påverka ditt slutbetyg. Du kanske också vill läsa om de 10 vanligaste fusken under nationella proven, det kan du göra här. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.