Tisdag 28 Sep
Stockholm

Dött spädbarn hittades i väska – nu har misstänkta kvinnan släppts

Polisen påträffade ett dött spädbarn i en väska norr om Stockholm
Kvinnan som suttit misstänkt för barnadråp har släppts. Foto: TT/Shutterstock

Under söndagen hittades ett dött spädbarn i en väska i ett villaområde i Österåker, som ligger norr om Stockholm. Nu har den kvinnan som suttit misstänkt för barnadråp släppts, men utredningen pågår fortfarande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I söndags blev polisen larmad till ett villaområde i Österåker som ligger norr om Stockholm. Polisen larmades efter att det funnits misstankar om att ett grovt brott hade begåtts. 

En stort område spärrades av och undersöktes av polisens kriminaltekniker, bland annat så ska man ha undersökt en väska. I väskan påträffades ett dött spädbarn, som tros ha legat där en längre tid. 

I samband med det så greps en kvinna, som senare under kvällen anhölls. Den misstänkta förhördes under måndagen, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten. 

Under onsdagen släpptes kvinnan som suttit anhållen misstänkt för barnadråp, men utredningen pågår fortfarande. 

– Utredningen om dödsfallet pågår fortfarande och jag kan med hänsyn till förundersökningssekretess i nuläget inte gå in närmare på vad som lett fram till mitt beslut om att häva anhållandet, berättar Rickard Wahlqvist, som är kammaråklagare vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm, för Aftonbladet. 

Barnadråp är mycket ovanligt i Sverige och enbart kvinnor kan dömas till det, då brottsrubriceringen gäller de kvinnor som drabbats av en förlossningspsykos. I brottsbalken, 3:e kapitlet 3:e paragrafen står det:

"Dödar kvinna sitt barn vid födelsen eller eljest å tid då hon på grund av nedkomsten befinner sig i upprivet sinnestillstånd eller i svårt trångmål, dömes för barnadråp till fängelse i högst sex år."

Både Åklagarmyndigheten och polisen har varit mycket förtegna om händelsen. Vad för typ av koppling kvinnan och det döda barnet är i nuläget okänt, men enligt källor till Aftonbladet har kvinnan enligt skatteverket inga barn. 

Brottet utreds som mord alternativt barnadråp. 

Här kan du läsa mer om händelsen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera
Kopiera länk
Dela