En person har anhållits
Under söndagen larmades polisen till ett område i Österåker då ett dött spädbarn påträffats - Foto: Montage Google Maps/TT/Shutterstock

Nya uppgifter om döda spädbarnet som hittades i Österåker

Publicerades: 7 Maj 2018, 18:22, Uppdaterades: 18 Jun 2019, 16:36

Under söndagen larmades polisen till ett villaområde norr om Stockholm. På platsen hittade man en väska, och i den påträffade man ett dött spädbarn. En person har anhållits misstänkt för grovt brott.


Det var under söndagseftermiddagen som polisen blev larmade till ett villaområde i Österåkers kommun, som ligger norr om Stockholm. Anledningen var att det fanns misstankar om att ett grovt brott hade begåtts. 

När polisen anlände till platsen spärrande man av ett stort område och undersöktes det av polisens kriminaltekniker. Enligt vittnen undersökte man en grön väska som fanns i området. Under måndagsmorgonen gick Aftonbladet ut med att polisen hade påträffat ett dött spädbarn i väskan, enligt uppgifter till tidningen. Kroppen uppskattas ha legat där under en lång tid.

En person, som också enligt uppgifter till Aftonbladet ska vara en ung kvinna, greps i området och anhölls under söndagskvällen. Både Åklagarmyndigheten och polisen är mycket förtegna om händelsen, men under måndagen bekräftade man att ett spädbarn hade hittats död. 

– Jag kan bekräfta det som stått i tidningarna, att det hittats ett dött barn och att det har inletts en förundersökning om misstanke om brott av det, säger åklagaren Rickard Wahlqvist till Aftonbladet.

Städdag i området

Enligt en person som bor i området ska det ha varit städdag i lördags. Många arbetade i sina trädgårdar och området runt omkring. Personen menar att det borde ha varit då det döda spädbarnet upptäcktes, eftersom det var gömt i ett tätt buskage.  

– Om man vill gömma något så är det där man ska göra det, säger person till  Aftonbladet.

Vilken koppling kvinnan och det döda barnet hade är något som i nuläget inte är känt. Den kvinna som enligt källor till Aftonbladet är anhållen, har enligt Skatteverket inga barn. Brottet utreds som mord alternativt barnadråp. 

Polisen förtegna 

Polisen och kammaråklagare Rickard Wahlqivst som leder förundersökningen är mycket förtegna om vad som har hänt. 

–  Den här utredningen är inne i ett mycket tidigt och känsligt skede och förundersökningssekretess råder. Jag kan bekräfta så mycket som att ett litet barn hittats avlidet i Österåkers kommun och att en förundersökningom brott inletts. Jag kan också bekräfta att det finns en misstänkt person frihetsberövad för mord alternativt barnadråp. I övrigt kan jag inte säga mer i ärendet just nu, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Rickard Wahlqvist i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet framgår även att den misstänkta personen har förhörts under måndagen.

Vad är barnadråp?

Barnadråp är mycket ovanligt i Sverige. Enligt en rapport från Brottsförebygande rådet rörde tre av 338 polisanmälningar avseende mord och dråp 2016 barnadråp. 

I Sverige kan enbart kvinnor dömas till barnadråp, då brottsrubriceringen innefattar de kvinnor som drabbats av en förlossningspsykos. 

I brottsbalken, 3:e kapitlet 3:e paragrafen står det:

"Dödar kvinna sitt barn vid födelsen eller eljest å tid då hon på grund av nedkomsten befinner sig i upprivet sinnestillstånd eller i svårt trångmål, dömes för barnadråp till fängelse i högst sex år."

Barnadråp innefattar nyfödda barn fram till dess att barnet är sju månader gammalt. Därefter gäller brottsrubriceringarna mord eller dråp.

Om en man dödar ett såpass ungt barn är rubriceringen mord eller dråp, även vid misstanke om medhjälp vid barnadråp.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
Relaterat
Senaste nytt

Sverige inte redo för framtida solcellsavfall

Nytt åtal mot Donald Trump

USA:s expresident Donald Trump säger att han åtalas i samband med en federal utredning.

Spökgarn ska städas bort från svenska vatten

1 timme sedan
På tio platser kring Sveriges kuster ska städinsatser genomföras för att samla in de fiskeredskap som förlorats i sjöar och hav, uppger Havs- och vattenmyndigheten (Hav) i ett pressmeddelande.

Frankrike i chock efter knivdådet

3 timmar sedan
Läget är fortsatt kritiskt för de fyra barn som attackerades av en man i Annecy. Gärningsmannen har uppehållstillstånd i Sverige, men hade enligt den franske inrikesministern nekats asyl i Frankrike.

Expert om migrationspakten: En urvattnad framgång

3 timmar sedan
EU:s medlemsländer har slutligen enats om en framtida asyl- och migrationspolitik. Det har varit oenighet sedan flyktingkrisen 2015. Det är en stor förhandlingsframgång i dag, säger Bernd Parusel, expert på EU:s migrationspolitik.

USA stoppar all mathjälp till Etiopien

igår 22:14
USA:s biståndsorgan Usaid har stoppat all mathjälp till Etiopien, efter att en intern utredning visat att livsmedelsbistånd avsett för miljoner hungriga människor har förskingrats i "utbredd" skala.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.