En person har anhållits
Under söndagen larmades polisen till ett område i Österåker då ett dött spädbarn påträffats - Foto: Montage Google Maps/TT/Shutterstock

Nya uppgifter om döda spädbarnet som hittades i Österåker

Under söndagen larmades polisen till ett villaområde norr om Stockholm. På platsen hittade man en väska, och i den påträffade man ett dött spädbarn. En person har anhållits misstänkt för grovt brott.


Det var under söndagseftermiddagen som polisen blev larmade till ett villaområde i Österåkers kommun, som ligger norr om Stockholm. Anledningen var att det fanns misstankar om att ett grovt brott hade begåtts. 

När polisen anlände till platsen spärrande man av ett stort område och undersöktes det av polisens kriminaltekniker. Enligt vittnen undersökte man en grön väska som fanns i området. Under måndagsmorgonen gick Aftonbladet ut med att polisen hade påträffat ett dött spädbarn i väskan, enligt uppgifter till tidningen. Kroppen uppskattas ha legat där under en lång tid.

En person, som också enligt uppgifter till Aftonbladet ska vara en ung kvinna, greps i området och anhölls under söndagskvällen. Både Åklagarmyndigheten och polisen är mycket förtegna om händelsen, men under måndagen bekräftade man att ett spädbarn hade hittats död. 

– Jag kan bekräfta det som stått i tidningarna, att det hittats ett dött barn och att det har inletts en förundersökning om misstanke om brott av det, säger åklagaren Rickard Wahlqvist till Aftonbladet.

Städdag i området

Enligt en person som bor i området ska det ha varit städdag i lördags. Många arbetade i sina trädgårdar och området runt omkring. Personen menar att det borde ha varit då det döda spädbarnet upptäcktes, eftersom det var gömt i ett tätt buskage.  

– Om man vill gömma något så är det där man ska göra det, säger person till  Aftonbladet.

Vilken koppling kvinnan och det döda barnet hade är något som i nuläget inte är känt. Den kvinna som enligt källor till Aftonbladet är anhållen, har enligt Skatteverket inga barn. Brottet utreds som mord alternativt barnadråp. 

Polisen förtegna 

Polisen och kammaråklagare Rickard Wahlqivst som leder förundersökningen är mycket förtegna om vad som har hänt. 

–  Den här utredningen är inne i ett mycket tidigt och känsligt skede och förundersökningssekretess råder. Jag kan bekräfta så mycket som att ett litet barn hittats avlidet i Österåkers kommun och att en förundersökningom brott inletts. Jag kan också bekräfta att det finns en misstänkt person frihetsberövad för mord alternativt barnadråp. I övrigt kan jag inte säga mer i ärendet just nu, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Rickard Wahlqvist i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet framgår även att den misstänkta personen har förhörts under måndagen.

Vad är barnadråp?

Barnadråp är mycket ovanligt i Sverige. Enligt en rapport från Brottsförebygande rådet rörde tre av 338 polisanmälningar avseende mord och dråp 2016 barnadråp. 

I Sverige kan enbart kvinnor dömas till barnadråp, då brottsrubriceringen innefattar de kvinnor som drabbats av en förlossningspsykos. 

I brottsbalken, 3:e kapitlet 3:e paragrafen står det:

"Dödar kvinna sitt barn vid födelsen eller eljest å tid då hon på grund av nedkomsten befinner sig i upprivet sinnestillstånd eller i svårt trångmål, dömes för barnadråp till fängelse i högst sex år."

Barnadråp innefattar nyfödda barn fram till dess att barnet är sju månader gammalt. Därefter gäller brottsrubriceringarna mord eller dråp.

Om en man dödar ett såpass ungt barn är rubriceringen mord eller dråp, även vid misstanke om medhjälp vid barnadråp.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
Senaste nytt

Kollektivavtal för Ingrossokopplad klädkedja

Ryssar önskar fred – på Putins villkor

Ryska medborgare ser gärna fred – men i så fall ska det ske på den ryska regimens villkor. Folk har lärt sig att leva med det brinnande kriget, enligt en analys av sinnesstämningen i Ryssland.

Efter rekordåren – nu vabbar vi mindre

Efter de senaste årens rekordsiffror verkar nu vabbandet minska bland småbarnsföräldrar. Med ett par veckor kvar av året är det betydligt färre ansökningar än under 2022, visar siffror som TT tagit del av.

Varnar för ”megatorka” i framtidens Europa

Extrem värme och torka som väntas bli vanligt i slutet av århundradet kan drabba Europa redan närmsta decennierna – och flera år i rad, enligt en ny studie.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ljungby

"En singelolycka med en personbil inträffar på länsväg 527.", skriver polisen på sin hemsida.

Bombdåd på mässa i Filippinerna – flera döda

Minst fyra personer dog och dussintals människor skadades vid ett bombattentat mot en katolsk mässa i staden Marawi i provinsen Mindanao i Filippinerna på söndagen.