Hoda, 21, måste sluta som vakt hos Securitas – för att hon bär slöja
I två år har 21-åriga Hoda jobbat som vakt hos Securitas. Nu tvingas hon sluta eftersom att Securitas har en ny policy – du får inte bära slöja. Eftersom att hon inte blev informerad, så kan hon nu stå utan jobb.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
För nästan exakt ett år sedan skrev Nyheter24 om 23-åriga Aye som inte fick jobb på SAS, eftersom att hon bär slöja. En konsekvens av att företag i Sverige nu kan välja att införa en "neutralitetspolicy" som innebär att personer kan bli nekade jobb på grund av religösa symboler.
Det var i mars samma år som EU-domstolen bestämde att det är tillåtet för företag att säga nej till anställda som bär exempelvis slöja. Detta efter att två uppmärksammade fall fått det utfallet, skrev bland annat SVT om vid tidpunkten.
21-åriga Hoda har jobbat som vakt hos Securitas i två år, både i Linköping i Stockholm. På jobbet har hon på sig uniform som alla andra. Enda undantaget? En slöja som hör till uniformen och godkänts av länstyrelsen.
På somrarna bosätter sig Hoda i Stockholm för att jobba hela säsongen. I år var planen att göra just det. Tills hon började höra rykten om att Securitas infört neutralitetspolicy. Två kvinnor hade fått nej vid ansökan till jobbet för att de bar slöja.
Konstigt tänkte Hoda eftersom att hon dels har en slöja som kommer med uniformen men också för att hon inte fått någon information om det.
– Jag kände att det var något som inte stämde. Den här tjejen blev nekad men jag får jobba kvar, säger Hoda till Nyheter24.
Hoda bestämde sig för att maila sin chef för att fråga om det stämmer att hon inte längre får bära slöja på jobbet.
Då fick hon informationen hon inte fått tidigare. Securitas har valt att plocka bort sin slöja ur uniformen och Hoda måste ta av sig slöjan om hon ska få jobba kvar. Trots att hon varit i kontakt med företaget angående att jobba i sommar.
Hoda vände sig vidare inom företaget för att få en förklaring till varför hon inte fått informationen men också få en förklaring till varför policyn har införts när det bara är hon, och eventuellt en annan person, som berörs av den. Men hon fick inte tag i någon som kunde berätta varför det gått till som det gjort.
– Ingen har ännu bett om ursäkt för att jag är i den sits jag är i nu, att jag inte får jobba längre såvida jag tar av mig slöjan och att jag blir påverkad av det. Att Securitas vägrar ta ansvar för att de satte mig i en sådan sits utan att ens informera mig. Inte ens min chef.
Hoda förklarar att det inte är ett val för henne att ta av sig slöjan och att hon nu kommer stå utan deltidsjobb. Något som kunde ha förebyggts om hon fått information i tid så hon kunde söka ett nytt jobb.
Sedan förra årets händelser berättar Hoda att hon länge tänkt om domstolsbesluten i EU-domstolen skulle komma att gälla henne. Men att hon ändå är förvånad över att detta verkligen händer, i Sverige.
– Det är alltid snack om att "de" ska befria oss men det är samma personer som förtrycker oss. Här är jag med utbildning och kompetens men ändå så får jag inte jobba för att jag har på mig min slöja. Men om inte jag ser det som ett hinder varför ska allmänheten göra det?
Securitas om nya policyn
Securitas bekräftar att det endast är Hoda, och eventuellt en annan person, som påverkas av den nya policyn och att det har brustit i deras kommunikation, att hon borde ha fått information tidigare. Trots att Hoda jobbade senast i julas och policyn infördes i slutet av 2017, innan hon jobbade senast, så menar de att det kan ha att göra med att hon inte jobbat sen dess.
Till Nyheter24 säger Ronny Fredriksson, pressansvarig på Securitas, att den nya policyn införs av flera anledningar. Dels för att alla ska ha lika uniformer men också för att privata personer kan reagera på religösa symboler.
– Securitas som företag ska leverera trygghet både till privatpersoner, organisationer och allmänheten i övrigt och i vårt uppträdande möter vi många olika grupper och vi ska skänka trygghet till alla. Och då har vi bedömt att vi ska behålla en neutralitet i förhållande till alla andra. Det är en enhetlighet.
Enligt Hoda har hon aldrig stött på personer som reagerat negativt på hennes uniform och berättar för Nyheter24 att det varit tvärtom. Hon har lättare kunnat närma sig andra grupper.
TV: Iman skapade polisslöjan – nu är nästa steg en slöja till försvaret
Läs också om Aye, 23, som inte fick jobb på SAS på grund av att hon bär slöja
Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.