Torsdag 23 Sep
Stockholm

Scenen i "13 reasons why" får skarp kritik – därför är den med

Därför var den kritiserade scenen med Tyler med i 13 reasons why.
13 reasons why. Foto: Netflix

En scen i det sista avsnittet i andra säsongen av serien "13 reasons why" har fått skarp kritik. Men enligt skaparen av serien finns det en anledningen till varför scenen togs med. Artikeln innehåller spoilers.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Redan i första säsongen möttes "13 reasons why" av hård kritik för skildringen av ett självmord. Vilket gjorde att Netflix införde varningar i början av serien om du vill läsa mer om det kan du göra det här. Nu har även säsong två fått kritik.

Spoilervarning!

Har du inte sett "13 reasons why", eller kanske inte hunnit se den andra säsongen ännu, så kan en del saker under den här bilden vara spoilers för dig.

Hannah i första säsongen. Bildkälla: TT

Den 18 maj hade den andra säsongen av 13 reasons why premiär. Nu möts serien av skrap kritik efter scener i säsongens sista avsnitt. Det sista avsnittet, med titeln ”bye”, innehåller en väldigt grafiskt och obehaglig scen. I scenen blir Tyler misshandlad och utsatt för grovt sexuellt övergrepp av bland annat Bryce tidigare lagkamrat och vän Monty

Senare i avsnittet får man se Tyler hemma, som fortfarande blöder. Det leder tillslut till att Tyler beger sig till skolan, där de andra karaktärerna befinner sig på en bal, med vapen för att genomföra en skolskjutning. Något som stoppas i sista sekunden av Clay. 

En varning för scenen sprids av fans på sociala medier.

En varning för en explicit scen i andra säsongen av 13 reasons why sprids på sociala medier. Bildkälla: Instagram

"Snälla titta inte på den här delen. Oavsett vem du är eller vem du är med. Den är extremt extremt grafisk och borde aldrig ha sänts. Hjälp dig själv genom att hoppa över scenen. Bara skippa scenen. Tack"

På Twitter och andra sociala medier är reaktionerna starka.

"Hur f*an tänker 13 reasons why att det hjälper någon att visa en brutal våldtäkt och sen fortsätta genom att visa honom som en som skjuter i skolor"

"13 avsnittet av 13 reasons why förstörde mig mer än vad jag trodde var möjligt. Jag är traumatiserad", skriver personer på Twitter.

Tanken bakom scenen

För ett par dagar sedan gick Brian Yorkey, som skapat tv-serien, ut med ett uttalande till Vulture, och kommenterade kritiken serien mötts av på grund av den mycket grafiska scenen, något som sajten Cosmopolitan skrivit om.

"Vi är engagerade i att berätta sanningen om vad unga personer går igenom så äkta vi bara kan. Vi förstår helt och hållet att vissa scener är svåra att se. Jag tror att Netflix har hjälpt oss att hitta många tittare som förstår att detta inte är en serie för alla och också har resurser för att hjälpa personer som tittat och sedan mår dåligt"

Han förklarar vidare att oavsett hur svårt det är att titta på det och hur starka reaktionerna än är så tar det inte bort det faktum att det här händer i verkligheten. Och att en del av känslan av att tycka det är obehagligt ofta är kopplat till skam och att personer hellre blundar. 

– Vi tror att prata om det är så mycket bättre än tystnad. 

Känner du att du vill söka hjälp för psykisk ohälsa eller självmordstankar så har Mind Självmordslinjen en öppen chatt och telefon dygnet runt – telefon 90101. Nationella Hjälplinjen finns också att ringa alla dagar klockan 13-21 på telefon 020-22 00 60.

Innan den andra säsongen av serien släpptes så skrev Nyheter24 en artikel om 13 saker man behöver veta om säsongen. Här kan du läsa mer.

Har du sett den andra säsongen så kanske du undrar om det kommer att komma en ytterligare säsongen? Här kan du läsa om allt vi vet om säsong tre av 13 reasons why.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde de ha klippt bort scenen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela