Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Efter kritiken mot 13 Reasons Why – nu går Netflix ut med varning

- 03/05/2017, 07:52 -
Netflix
1 av 3

Efter kritiken går Netflix ut och varnar tittarna innan serien spelas.

Netflix/TT (montage)

Kritik mot Netflixserie
2 av 3

Serien "13 reasons why" har mötts av mycket kritik, men också en stor fanskara.

Netflix

Netflix
3 av 3

Serien skildrar ett grafiskt självmord.

Netflix

TV-serien "13 reasons why" har mötts av skarp kritik för sitt skildrande av ett självmord. Nu agerar Netflix som producerat serien.

Netflix-serien "13 reasons why", eller "Tretton skäl varför", gjorde snabbt succé och har blivit riktigt omtalad. Samtidigt har dramats skildring av självmord mötts av skarp kritik.

13 Reasons Why på Netflix
Netflix

När Nyheter24 pratade med organisationen Mind, som jobbar med att sprida kunskap och information om psykisk ohälsa, så fanns en oro över att man visar ett fullbordat självmord och att diskussionen inte når längre än så.

– Forskning visar att det är bra att tala om självmord, om man gör det på rätt sätt. Serien visar ett fullbordat självmord vilken kan vara problematiskt, det vill säga att det kan vara oroande för en person som inte mår bra. Ibland kan det till och med trigga igång tankar hos den som funderar på självmord, sa Johanna Nordin, verksamhetsansvarig på Mind, tidigare till Nyheter24.

13 Reasons Why
Netflix

Seriens skådespelare har försvarat scenerna där de menar att "man måste visa det obehagliga självmordet för annars kommer tittarna tro att det var lätt". Men Netflix har nu backat och kommer införa varningar i början av serien, uppger Buzzfeed.

I triggervarningarna kommer det att stå att innehållet kan anses stötande och texten kommer dyka upp i veckan på Netflix. Dessutom har Netflix tidigare producerat särskilt avsnitt som tar upp ämnena som skildras och skapat en sajt där tittare kan komma i kontakt med lokala organisationer med frågor om mental ohälsa.

Varning 13 Reasons WHy
Netflix

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.