Så planerar du ditt drömbröllop utan att bli helt pank
Nyheter24 pratade med Madeleine Björk om hur man planerar ett drömbröllop utan att bli pank - Foto: Unsplash

Så här planerar du ditt drömbröllop – utan att bli helt pank

Att planera sitt bröllop kan vara riktigt roligt eftersom man planerar en av de bästa dagarna i sitt liv. Men att gifta sig kan bli riktigt dyrt – så här kan du planera ditt drömbröllop utan att bli helt pank.


Att gifta sig är något som många ser fram emot och har längtat efter sedan barnsben. Men det är ju även något som kan bli riktigt dyrt och slå hårt mot plånboken. Så när man sitter där och räknar på det och inser hur mycket som ska köpas, bokas och planeras. Ja, då märker man att det är en hel del.

Men hur går man till väga för att planera det där perfekta och underbara bröllopet, utan att behöva spara i hundra år och bli pank efteråt? Nyheter24 pratade med Madeleine Björk, 29, som snart är färdigutbildad bröllopskoordinator. 

Hon berättar att ett av de största misstagen man gör när man planerar ett bröllop som gör att det komma att kosta mer än det egentligen behöver är att man inte sätter en budget. Eller inte pratar om vad man vill prioritera. 

Madeleine Björk. Fotograf: Sebastian Bäckman

– Har man en budget att utgå från så kan man omsorgsfullt bestämma vad man vill lägga krut på och vad som är mindre viktigt. Det dyraste på ett bröllop är oftast gästerna och att inte ha kontroll på gästlistan kan göra att man lägger flera tusen kronor på människor som man kanske inte ens vill ha med, berättar Björk.

Om man börjar planera sitt bröllop i tid och kan tänka sig att göra mycket själv, med hjälp av familj och vänner, så kan man skapa ett fint bröllop på en liten budget. 

– Eftersom gästerna är det dyraste så bör man börja med att se över gästlistan och bara bjuda in de man verkligen vill ska komma på bröllopet. Att dessutom ha gott om tid att söka efter leverantörer gör att man inte blir beroende av en viss leverantör, för att alla andra är upptagna utan man kan förhandla ned priserna så att det passar ens budget. 

Man sparar pengar på att fixa mycket själva. Bildkälla: Demetrius Washington/Unsplash

Men något man också kan spara mycket på är att man hittar och bokar en lokal där man får fixa mat och alkohol själv.

– Att handla alkohol på systembolaget är oftast hälften så dyrt som att handla från en bar så det finns mycket pengar att spara där. När det kommer till dekorationer så är det väldigt fint att plocka in naturen och blommor som är en dyr råvara. Det kan man hitta gratis utanför dörren och det kan bli hur fint som helst. 

Björk berättar också att hon menar att man kan ta sig till en loppis eller dylikt för att titta efter ljusstakar, porslin, dekor och liknande. Något som kan göra bröllopet väldigt personligt, men också något man sparar in pengar på.  Andra tips är att inte gifta sig under högsäsongen som är mellan maj och september men också att kanske gifta sig i en mindre stad, eller på landsbygden, istället för i en storstad. 

– Om man handlar bröllopskläder på någon kedja eller secondhand, har festen i någons trädgård, bygdegård eller föreningslokal, lagar mat och handlar alkohol själva och gör pyntet själva så kan man nog komma ner på 10 000 kronor men självklart är det beroende på hur många gäster man har. 

Man kan handla bröllopskläder på någon kedja eller secondhand. Bildkälla: Abigail Jones/Unsplash

Björk berättar att en sak som många ångrar är att de inte la pengar på är en bröllopsfotograf. 

– Det är ringarna, bilderna och minnen man har kvar från bröllopet och det är många som ångrar att de tog en kompis som "är duktig på att fota" istället för en professionell bröllopsfotograf.

Så när det är dags att planera ert bröllop så finns det några saker ni kan tänka på om ni inte vill att det ska bli superdyrt. 

– Se över gästlistan, köp alkoholen själva och gör maten själva så har ni skurit ner på det dyraste. 

Här är Madeleines tre bästa tips när man ska planera ett bröllop: 

  • Börja med att göra en prioriteringslista, budget och en planeringslista – och håll er till den.
  • Utgå från er själva och vad ni drömmer om, inte vad någon annan tycker att ni ska ha. 
  • Boka in planeringkvällar där ni tillsammans sätter er och går igenom vart i planeringen ni är, vad som ska göras till nästa planeringsmöte och ta de beslut som måste tas. Det kommer att underlätta er planering och gör att ni inte pratar om bröllop konstant, så spara allt prat till dessa kvällar.

Här hittar du Madeleines blogg

Vill du läsa om hur du planerar ditt bröllop från start till fest? Då kan du läsa vår stora bröllopsguide här. Vill du läsa om 10 vanlig misstag alla gör de när planerar sitt bröllop? Här kan du göra det.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du gift?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Mildare björkpollensäsong – på kort sikt

Danske Bank: Vi går mot bättre tider

Det värsta är förbi. Hushållens köpkraft ökar igen och konsumtionen bedöms ta fart. En hyfsat stabil arbetsmarknad och ökade reallöner bidrar till det, enligt Danske Banks nya konjunkturrapport som lyfter den svenska BNP-prognosen till 1,5 procent i år.

Ny explosion i Stockholmsområdet

Två personer har, enligt polisen, lindriga skador efter en detonation utomhus vid ett flerfamiljshus i Larsberg på Lidingö utanför Stockholm strax före fyratiden på tisdagsmorgonen.

Tre knivskadade i Skellefteå

1 timme sedan
Tre män i 20-årsåldern har förts till sjukhus efter att ha blivit skurna, förmodligen med en kniv, i Skellefteå. Polisen har gripit en misstänkt, en man i samma ålder som de skadade.

Gäng försöker ta kontroll över flygplats i Haiti

1 timme sedan
Tungt beväpnade gäng öppnade på måndagen eld mot polis och soldater i ett försök att ta kontroll över Haitis största flygplats, Toussaint Louvertures, som stängdes till följd av händelserna.

Blandat på Asiens börser

1 timme sedan
Utvecklingen på de ledande börserna i Asien var blandad i förmiddagshandeln på tisdagen.