Måndag 20 Sep
Stockholm

Då kommer resultatet på högskoleprovet – allt du behöver veta

Den 28 maj kommer resultatet
Skrev du högskoleprovet den 14 april tidigare i år? Då kommer ditt resultat på måndag. Foto: TT/Unsplash

I helgen skriver tusentals högskoleprovet i förhoppning att få komma in på sin drömutbildning. Men när får man svaret på provet? Här är allt du behöver veta inför ditt högskoleprovsresultat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När resultat från högskoleprovet har kommit så kan du se det på tre olika sätt. På hogskoleprov.nu kan du logga in med samma uppgifter som när du anmälde dig till provet, du kan även se ditt resultat på en resultatsida som Umeå universitet har. 

Du kan också se ditt resultat under fiken "meriter" på antagning.se, om du har anmält dig till en utbildning eller om du redan har en anmälan som behandlas. Blev du inte så nöjd med ditt resultat den här gången så kommer det fler provtillfällen i framtiden.

Bildkälla: TT

Högskoleprovet ökar dina chanser 

Att skriva högskoleprovet ökar dina chanser för att bli antagen till universitet och högskola, det eftersom att man konkurrerar i flera urvalsgrupper. Minst en tredjedel av platserna vid ett urval till en kurs eller utbildning ska tillsättas utifrån högskoleprovet och därför ökar dina chanser om du skrivit det.

– På vissa utbildningar använder man också högskoleprovresultatet i urvalet mellan de som har samma betyg. Om man är flera som har samma meritpoäng rangordnas man alltså sinsemellan utifrån högskoleprovet.

– Högskoleprovet är därför extra viktigt om man vill komma in på någon av de mest konkurrensutsatta utbildningarna så som läkarprogrammet, där högskoleprovresultatet används både i betygsurvalet, provurvalet och även i det alternativa urvalet (”av högskolan bestämda urvalsgrunder") vid de lärosäten som använder sig av det, har Annika Blyckertz som är pressansvarig och coach på Högskoleprovsguiden tidigare sagt till Nyheter24

Ett högskoleprovsresultat är giltigt i fem år, så skrev du det i våras så gäller ditt resultat fram till 2024. 

Här kan du läsa mer om varför det är bra att skriva provet.

Har du vad som krävs för att klara högskoleprovet? Testa här! Eller så kanske du vill testa på hur många ord kan du från högskoleprovets orddel 2017? Det kan du göra här! 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du skrivit högskoleprovet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela