Förbrukningen har minskat med 58 procent
H&M kommer att sluta med plastkassar till hösten - Foto: TT

Då kommer H&M att sluta helt och hållet med plastpåsar

För ungefär ett år sedan började H&M, Lindex och Kappahl​ att ta betalt för plastpåsar. Och nu har H&M:s förbrukning av plastpåsar minskat med 58 procent och snart slutar kommer de sluta med det helt och hållet.


Du kanske kommer ihåg att klädkedjorna H&M, Lindex och Kappahl började ta betalt för plastpåsar förra året? "One bag habit" kallades kampanjen som skulle leda till att användandet av plastkassar skulle minska. 

Och nog har det gjort det. Nu har H&M gått ut med att deras förbrukning av plastkassar har minskat med 58 procent sedan initiativet inleddes. 

– Det känns fantastiskt roligt att vi, ett år efter lanseringen, fortsatt kan se en minskad förbrukning av plastpåsar. Vi är väldigt glada och tacksamma att våra kunder är med oss på denna resa, säger Felicia Reuterswärd som är hållbarhetsansvarig på H&M Sverige i ett pressmeddelande.

Samtidigt har Kappahl minskat sin förbrukning med hela 70 procent. Men det är inte allt, H&M meddelar även att de kommer gå över helt till papperskassar till hösten, skriver Metro.

Bara tre månader efter att klädkedjorna började med initiativet så hade kundernas användande av plastpåskar minskat rejält. På de månaderna hade man använt 2,5 miljoner färre plastpåsar än tidigare. 

Här kan du läsa mer om det. 

Bildkälla: TT Foto – Tomas Oneborg

En bakomliggande faktor för "One bag habit" kampanjen är ett EU-direktiv som ämnar att få ner användningen av plast i de länder som uppgör unionen. Det slutgiltiga målet är att komma ner till att varje person 2025 ska använda max 40 per år. 

Förra året använde svenskar i snitt 83 påsar per person, per år, vilket är lite mer än det dubbla om man jämför med målsättningen, enligt Naturvårdsverket

Tidigare i år hamnade H&M i blåsväder efter att de anklagades för att använda förpackningar tillverkade av fångar i kinesiska fängelsen. Den svenska modejätten bemötte då anklagelserna, men nekade inte till de tveksamma arbetsförhållandena. 

Det kan du läsa mer om här.

Du kanske också vill läsa om hur mycket användningen av plastpåsar minskat i Sverige? Det kan du göra här! Eller så kanske du vill läsa om Ica-butiken som var först i Sverige med att förbjuda plastpåsar – här kan du göra detLäs också 9 fakta som visar hur dåliga plastpåsar är för naturen!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du handla på H&M?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om knivlagen, Stockholm

Max hamburgares stora ändring – första gången på 15 år

1 timme sedan
Hamburgerkedjan Max har totalt 150 restauranger runt om i Sverige. Nu har de genomfört en förändring som kommer påverka dem allihopa. Har du lagt märke till den ännu?

Så blev Skövde ett mecka för spelskapare

1 timme sedan
De når miljoner och omsätter miljarder. Spelbranschen blomstrar i Skövde, som blivit Sveriges tredje största spelstad. Skövde är känt för att vara ett ställe där man kan förverkliga sin dröm, säger spelaffärsutvecklaren Marcus Toftedahl.

Mathems ändring får kunderna att rasa: "Slutar handla"

1 timme sedan
Mathem har bytt ut sina påsar mot kartonglådor – något som inte går hem hos alla kunder. Men enligt företaget gör förändringen att fler prissänkningar blir möjliga. – Här är lådorna en viktig nyckel, säger Lotta Olofsson, kommunikationschef på Mathem, till Nyheter24.

Polisen i Norrtälje rapporterar om narkotikabrott

2 timmar sedan
"En dikeskörning leder till att en man blir misstänkt för narkotikabrott.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om misshandel, Järfälla

2 timmar sedan
"Polisen larmas till en lägenhet i Jakobsberg.", skriver polisen på sin hemsida.