Lördag 18 Sep
Stockholm

Anticyklonen Quinlan: Därför är det så varmt i Sverige just nu

Det är anticyklonen Quinlan som ligger bakom värmen i Sverige
Här är anledningen till varför det är så sjukt varmt i Sverige just nu. Foto: Claudio Bresciani/TT

Har du hört talas om anticyklonen Quinlan? Inte? Det är i alla fall anledningen till varför det bjuds på så skönt och härligt väder just nu. Tack vara högtrycket från Sydeuropa väntas varma dagar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sommaren är alldeles snart här och just nu är det riktigt varmt ute och sommarkläderna kan åka fram. 

Det är anticyklonen Quinlan som ligger bakom värmen i Sverige. Om du undrar vad som menas med anticyklon så kan vi berätta att det är ett annat ord för högtryck. Ja, roligare än så är det inte. 

–  Det är ett mäktigt högtryck som vuxit in söderifrån under helgen. Från torsdag kommer det att förskjutas österut, bort mot Ryssland. Då kan det bli lite ostadigare väder, berättar Per Holmberg, på väderföretaget Foreca, till Aftonbladet. 

Tyska meteorologer brukar döpa cykloner, eller anticykloner, efter en namnlista i bokstavsordning. Cykloner och anticykloner, eller låg- och högtryck, kan döpas till både kvinno- och mansnamn. 

Med Quinlan så kommer värmen till oss från södra Europa och det ser ut att bli riktigt fint väder. Temperaturen kommer att vara 20 grader, vilket är varmare än vad det brukar vara så här dags. 

–  Det är ett rätt stort område som berörs. Skandinavien, ­Finland, Baltikum, ­delar av Ryssland och Polen. När det är ett ­så pass stort högtryck ­kommer det att dominera väderläget i området. De gör att lågtrycken från Atlanten får det svårt att ta sig hit, säger Holmberg till Aftonbladet. 

Vilken årstid passar dig bäst egentligen? Det kan du testa här

Visste du att det är mer vanligt att tappa mer hår på sommaren och på hösten? Om inte så kan du läsa mer om det här

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Längtar du till sommaren?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela