Så blir vädret i juni
Slut på den tropiska värmen i Sverige för nu kommer lågtrycket. - Foto: Johan Nilsson/TT, Berit Roald/NTB Scanpix/TT

Slut på den tropiska värmen – kalluft drar in över Sverige

Den omtalade sommarvärmen väntas vara förbi. Nu kommer kalluft in över Sverige och tvingar ner temperaturerna till omkring 15 grader. Däremot kan vi få varmare temperaturer i slutet av juni igen.


I helgen uppmättes temperaturer på över 30 grader på flera håll i Sverige. Det var mycket varmare här än på populära semesterorter, som Kanarieöarna bland annat. Under natten mot söndagen så understeg temperaturen aldrig 20 grader på ön Vinga i Göteborgs skärgård – och den så kallade "tropiska natten" händer väldigt sällan. Det var senast 36 år sedan det skedde så tidigt i juni, skriver Expressen.

Här kan du läsa om varför det är så varmt i Sverige just nu.

Det har varit extremt varmt i Sverige. Bild: Jessica Gow/TT

Men nu kan det alltså vända och den tropiska värmen kan bli ett minne blott. Det kommer nämligen kalluft ner över Sverige från Ishavet som kraftigt sänker temperaturerna runt om i landet.  

– Det är ett typiskt läge nu med högtryck över Island och ett ordentligt lågtryck över Ryssland som gör att det bara skjutsas ner kall luft rakt norrifrån, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm, till Expressen.

Första halvan av juni väntas bli sval i norra Sverige med temperaturer kallare än 15 grader. I Svealand och Götaland väntas en medeltemperaturer på 15 grader i början av juni. Värmen väntas komma åter i slutet av månaden och midsommar spås därför ha lite varmare väder än normalt. Vi håller tummarna för det!

Nu väntas temperaturerna sjunka tills i slutet av juni. Bild: Johan Nilsson/TT

Tyvärr har allt inte varit positivt i och med det strålande klimatet. Det varma vädret har lockat flera svenskar till landets alla badplatser där det skett flera olyckor. En omtalad sådan händelse var när en 17-årig pojke drunknade i Degerfors. Då blockerade flera vuxna personer räddningspersonalen genom att filma och ta bilder på pojken. 

"Däremot vill jag starkt ifrågasätta några vuxna människors beteende på platsen. Det gäller de vuxna personer som står på bryggan och genom sin närvaro förhindrar räddningstjänsten att kunna arbeta fritt. Här får polis på plats avvara resurser för att fysisk flytta personer från bryggan och på så vis göra fri väg åt räddningstjänsten", skrev polisen i Örebro på sin Facebooksida. Här kan du läsa mer om händelsen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hoppas du på lite kallare väder?
Tack för din röst!