Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Extrem torka i Sverige – det här måste du tänka på innan du grillar

- 10/06/2018, 10:05 -

Under lördagen gick myndigheten för samhällsskydd och beredskap ut med en varning – tänk efter innan ni grillar! I Sverige är det just nu extrem torka på många ställen och en liten gnista kan starta en brand.

4 juni bröt en kraftig brand ut i Västmanland och sedan dess har de haft stora problem med spridning av branden, här kan du läsa mer om vad som händer i Västmanland.

Nu kommer Sverige ta hjälp av Italien för att bekämpa branden. 

– Vi har aldrig gjort en sådan här förfrågan då vi ber om stöd för civilskyddsmekanismen för att stärka den nationella beredskapen, snarare än för en enskild brandsituation. På så sätt är det en unik händelse, säger Jakob Wernerman, operativ chef på MSB, till SVT. 

Men det är inte bara i Västmanland som det är extremt torrt i Sverige just nu. I både Götaland och Svealand är det väldigt torrt. Enligt SMHI kan det även utvecklas bränder i Norrland, skriver SVT. 

På grund av brandrisken i landet så har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skickat ut ett pressmeddelande där de varnar privatpersoner för att grilla.

– En sådan här torka har många inte upplevt och inser nog inte riktigt hur lätt en brand kan starta. En kort stunds oaktsamhet kan orsaka stor skada, säger Jan Wisén, biträdande avdelningschef, MSB.

Västmanland brand
Bild från branden i Västmanland. Bildkälla: TT

Så hur ska man göra om man vill grilla utan att riskera brand?

Först och främst så har flera kommuner och länstyrelser infört eldförbud. Det betyder att det är olagligt att elda i kommunen eller länet. Så kolla upp det först. Det kan du se på hemsidan: www.krisinformation.se

Om det är så att du får grilla så är det viktigt att du följer de riktlinjer och tips som MSB rekommenderar: 

  • Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder eftersom att de blir väldigt varma. Om du använder en engångsgrill så ställ den inte direkt på torrt gräs eftersom att botten på grillen ofta är glödhet. Glödhetsbränder är svåra att se och släcka.
  • Om du använder exempelvis en röjsåg tänk då på att även små gnistor kan antända bränder nu när det är så torrt ute. 
  • Om du röker så se till att du inte slänger fimparna varstans. Och inte heller kastar glödande fimpar ut från en bil eller ett tåg eftersom att du inte har kontroll över var den sedan landar.
  • Avgasrör eller katalysatorn på din bil kan använda vegetationen så tänk på var du ställer din bil. 
  • Att använda gasolbrännare för att bekämpa ogräs rekommenderar inte MSB eftersom att det kan orsaka direkt fara. 
  • Säg till dina vänner och nära och kära att det råder eldförbud runt om i Sverige. 
  • Var uppmärksam på eventuell rök från brand om du är ute i naturen. 

Om du ser en brand så förflytta dig snabbt till en säker plats. OM det inte är så att du enkelt kan elden. Ring och larma till 112 snarast. 

"Det gäller att alla gör vad de kan för att inte starta en brand. Var extra vaksam med att grilla i naturen. En gnista kan orsaka en stor brand", skriver MSB i sitt pressmeddelande

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur länge supervärmen kommer stanna i Sverige och om hur den lediga brandmannen Adis räddade ett barn från en stekhet bil

TV: Våldsam skogsbrand sprider sig i Västmanland: "Flyr lågorna"

Är det torka där du bor?