4 kriser du och din partner antagligen kommer att gå igenom

- 24/06/2018, 11:55

Att vara i en relation kan vara något utav det bästa som finns. Men det betyder inte att det alltid kommer att vara lätt, här är några kriser som kan hända att du och din älskling kommer gå igenom.

Charlotte Sander är relationsexpert och samtalsterapeut och driver sajten relationsexperten. Nyheter24 pratade med henne om olika relationskriser. Sander menar att det finns några kriser som kan uppstå i en relation och en är att man kanske lovar för mycket i början av en relation. 

– När man kommit ur förälskelsefasens rus där man är på varandra 24 timmar om dygnet så kan det bli så att man mer känner sig som egna individer när den lite grå vardagen kommer. Med det så kommer kanske nya frågor upp om värderingar och liknande.

När man är i början av en relation så kan det vara lätt att lova varandra mycket, och kanske till och med för mycket. 

– Just då och där menar man ju det, men när det lugnat ner sig så händer det att man inser att det man sagt inte riktigt gäller för en. Här kan det bli en krock och en del klarar av att lösa det medan andra relationer tar slut.

Om förväntningar man byggt upp under tiden faller som ett korthus är det lätt att man blir besviken, något som en del kan uppleva som en kris.

Familjen och vännerna

En annan sak kan vara när det kommer till frågan släkt och vänner, där det kan bli en krock.

– Man känner antingen att man står ihop i det eller så kan det skapa en ensamhetskänsla hos endera parten. Här är det så klart viktigt att den vars släkt det gnisslar i kontakten med tar det större ansvaret och visar att den står upp för sin nya familj eller relation, berättar Sander. 

Barn

Något som också kan bli avgörande i en relation är frågan om barn men också om omhändertagandet av barn. 

– Det är svårt med småbarn som exempelvis inte sover eller äter som det ska. Här kan det bli övermäktigt och känner man sig ensam i det då så kan även det skapa en kris.

Sander berättar att vissa par försöker skapa lösningar i relationen för att försöka organisera det, och då i form av till exempelvis ett sovschema. När barnen blivit äldre kan det kännas tomt om barnen tagit mycket tid och man kanske inser att man tappat varandra lite. 

– Många, speciellt kvinnor, berättar för mig att längtan efter att komma till dagen då man bara ska få njuta och vara tillsammans med sin partner faller platt för man inser att man inte riktigt känner varandra längre. Här handlar det om att båda ändå vill fortsätta och det kan faktiskt bli en alldeles fantastisk förälskelse som infinner sig igen. 

Prioriteringar 

En annan kris som kan uppstå i en relation är om till exempel en i förhållandet har äldre föräldrar som behöver omsorg, och hens partner känner sig lågprioriterad.

– Det kan vara väldigt krävande att både försöka se till föräldrarnas behov samtidigt som man ska försöka räcka till för partnern. Här är det lätt att börja försumma sig själv, alla andra har större behov än vad man själv tror att man har, förklarar Sander och fortsätter: 

– Gränssättning är viktigt här, vad är rimligt att hjälpa till, var går gränsen när jag känner mig bara dränerad. Kan vi ta in annan hjälp och kan vi kanske hjälpas åt på ett nytt sätt? 

Misstänker du att din partner är otrogen? Här är tre tecken som avslöjar om hen är det. Du kanske också vill läsa om 5 frågor du måste ställa till din partner om hen varit otrogen.Det kan du göra här.

Är du i ett förhållande?