Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Åh nej! Nu är halloumiosten typ på väg att ta slut

Nyheter | 28/06/2018 18:31

Är du en av alla som älskar halloumi? Då kan det bli ganska jobbigt för dig. För nu varnar nämligen experter om att osten från Cypern håller på att ta slut. Ja, du läste rätt.

Älskar du halloumi? Då har vi ganska dåliga nyheter... 

Det är sommar och ett måste på grillkvällen är ju garanterat halloumi, oavsett om du är vegetarian eller inte. För vem älskar inte halloumiosten? Men nu är den faktiskt på väg att ta slut, i alla fall i Storbritannien. Det rapporterar flera brittiska medier bland annat The Guardian. 

Men okej, hur ser det ut i Sverige då? Kommer vi påverkas av det? Dagens Nyheter har pratat med Claes Salomonsson som är presschef på Axfood och ja, vi kan faktiskt komma att känna av bristen på halloumiosten. 

– Sverige är en av de största konsumenterna i världen. Vi älskar halloumi här och i takt med att efterfrågan ökar så finns inte tillgången kvar till slut, säger Salomonsson till DN.

Halloumi
Även Sverige kan komma att påverkas. Bildkälla: TT

Men läget i Sverige är inte alls lika illa som i Storbritannien. För att hyllorna i butikerna inte ska vara tomma där så har landets största leverans börjat skicka "nödleveranser" från Cypern för att kunna tillgodose efterfrågan. Något som blir dyrare eftersom de fraktas med lastbil.

– Våra experter som jag har pratat med säger att svenskarna kommer att ha halloumi på grillen för hyfsade priser. Den riktiga bristen kommer när länder som Frankrike, Tyskland och Storbritannien upptäcker osten på allvar. Vi vet inte exakt när men det kommer att bli en bristvara – det är bara en tidsfråga, säger han till DN.

I Sverige har vi alternativ för halloumiost, som till exempel grillost och grilloumi menar Salomonsson. För att osten ska få kallas för just halloumi måste den vara gjord efter konstens regler på Cypern och efter ett tag kommer inte det finnas mjölk på Cypern så det räcker.

Salomonsson menar att han därför tror att halloumi kommer att bli dyrare framåt i tiden. Men vad som händer återstår att se.

Du kanske också vill läsa om den här sjuka halloumikebaben? Det kan du göra här! Eller om Nyheter24:s reporter som var vegetarian i en månad. Här kan du läsa om vad som hände.

Gillar du halloumi?