Tisdag 25 Jan
Stockholm

Uppgifter i ny rapport: H&M struntar i våld och hot på sina fabriker

Hennes och Mauritz hamnar ofta i blåsväder.
H&M har hamnat i blåsväder flera gånger under åren. Foto: Bildkälla: Daniella Backlund/SvD/TT

H&M har hamnat i blåsväder igen. Enligt Worker Rights Consortium har H&M ignorerat rapporter om våld och andra allvarliga hot mot arbetare på en indisk fabrik som tillverkar deras kläder. Och H&M fortsätter att arbeta med fabriken trots varningarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

H&M har hamnat i blåsväder flera gånger bland annat tidigare i år när tidningen Financial Times publicerade en artikel där modejätten H&M anklagades för att ha låtit intagna fångar på ett kinesiskt fängelse tillverka förpackningar som använts av företaget.

Nu har det visat sig i en rapport från en så kallad internationell watchdog-grupp, Worker Rights Consortium (WRC), att kedjor som H&M, Abercrombie & Fitch, Columbia Sportswear och Benetton har ignorerat rapporten om våld och andra allvarliga hot mot arbetare på en indisk fabrik som tillverkar deras kläder, skriver sajten Quartz.

H&Ms kläder tillverkas i bland annat i Bangalore och är en av Indiens största klädtillverkare. Bilden är inte fabriken i Bangalore. Bildkälla: Daniella Backlund/SvD/TT

Fabriken det handlar om ligger i staden Bangalore i Indien och ägs av Shahi Exports som är en av landets största klädtillverkare. Våldet hade startat när några av medarbetarna ville ha högre lön och hade kontaktat facket. Cheferna ska ha sagt nej till högre lön och arbetarna ska då ha fått stå ut med fysisk misshandel, dödshot, kast- och religionsbaserade hot.

Gruppen bakom rapporten, Worker Rights Consortium (WRC), är en ideell grupp grundad av universitetsadministratörer, studenter och internationella arbetsrättsexperter för att undersöka arbetsförhållanden inom den globala detaljhandeln. 

WRC försökte efter rapporten att pressa företagen som använder sig av fabriken för att ta till åtgärder, men företagen har fortsatt arbeta med fabriken och leverantören.

Fabriken tillverkar kläder för ett dussintal märken bland annat American Eagle, C&A, Decathlon, Gap, Inditex (ägare till Zara), Marks & Spencer, Primark, Puma, PVH Corp. Tesco, Uniqlo och Walmart.

H&M har tidigare hamnat i blåsväder. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Enligt WRC förnekar Shahi själv anklagelserna i rapporten och kallar den ensidig. "Det är en delvis redogörelse för vad vi har gjort i frågan, eftersom WRC beslutade att släppa rapporten medan våra interna undersökningar och åtgärder pågick," skriver företaget i ett uttalande. 

Enligt WRC kommer uppgifterna om våldet och hoten som beskrivs i rapporten från ögonvittnen på Shahi Exports fabrik.

En man, som offentligt undertecknade fackliga papper på fabriken, ska fått höra av personalchefen att hans familj skulle dödas. Han ska senare blivit slagen på fabriken av ungefär ett dussin anställda, under ledning av chefen. 

En kvinna som också offentligt undertecknade fackliga papper på fabriken ska ha fått hot om att bli dödad. Hon ska ha blivit misshandlad och var tvungen att läggas in på sjukhus. 

Trots det som har hänt fortsätter företagen att arbeta med fabriken.

Nyheter24 har försökt nå H&M utan resultat.

H&M har tidigare blivit kritiserade på grund av deras ohälsosamma ideal, det kan du läsa mer om här.

Se mer i klippet ovan.

Handlar du på H&M
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela