Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Har du bränt dig? Här är 5 kurer du kan göra hemma som hjälper

Nyheter | 21/07/2018 10:45

Semestern är igång och värmen är här. Visst är det underbart men också farligt. Om du vistas i solen utan att använda solskydd kan du bränna dig. Här är fem kurer som du kan göra hemma som hjälper mot din bränna.

Det är riktigt varmt ute nu och det är även lätt att bränna sig. Det är såklart härligt att vara i solen men det kan också vara farligt. Det är viktigt att smörja sig med solskyddsfaktor men den skyddar bara mot en typ av solstrålar – nämligen UVB-strålar som ger solbränna och kan skada huden vid längre perioder i solen. 

Smörj dig, var i skuggan och drick mycket vatten för att återfukta kroppen. Men om olyckan är framme och du bränner dig ändå finns det några hemmakurer att ta till som lindrar smärtan och brännan.

Aloe vera buske
Aloe Vera skyndar på läkningsprocessen och tar bort rodnaden på huden. Bildkälla: Unsplash

1. Läkande aloe vera mask 

 3 msk aloe vera juice 

 1 msk aloe vera gel 

 2 droppar rosolja

Blanda ingredienserna och applicera sedan med en bomullsboll på det brända området i 20 minuter. Det tar ner rodnaden och skyndar på hudens läkningsprocess.

Honung i skål
Honung är återfuktande. Bildkälla: Unsplash

2. Lugnande yoghurtmask 

 8 msk yoghurt 

 2 msk honung

Blanda, applicera och låt verka i en kvart. Skölj sedan av med ljummet vatten. Honungen återfuktar medan yoghurten hjälper mot inflammationen, tipsar Hälsonytt.

3. Avokadohjälpen 

 3 msk olivolja 

 1/2 avokado

Blanda, applicera och låt verka i en kvart. Avokado är antiinflammatoriskt som återfuktar och ger viktiga vitaminer till huden, medan olivoljan mjukar upp solbränd hud.

Delad avokado
Avokado är antiinflammatoriskt som återfuktar och ger viktiga vitaminer till din hud. Bildkälla: Unsplash

4. Gurka- och kamomillkompress 

 1/2 mugg kamomillte 

 1 msk rosmarin 

 1 msk mjölk 

 3 skivor gurka

Blanda kompressen och låt verka 20 minuter. Ingredienserna kyler och tar bort inflammationen.

5. Mjölkinpackning

Mjölk är en utmärkt behandling för att lindra solbränna. Mjölk och fettsyrorna arbetar för att svalka solbränd hud.

Blöt en ren, mjuk trasa i en bra mängd mjölk. Massera försiktigt in på det solbrända området och låt sitta i 20 minuter. Skölj sedan av med mycket kallvatten.

Mjölk som rinner på en arm
Mjölk svalkar solbränd hud. Bildkälla: Unsplash

Men helst av allt är det bra om du från början smörjer in dig ofta och med rätt solskyddsfaktor för att du inte ska bränna dig. Vet du inte riktigt vad alla siffrorna betyder? En vanlig uppdelning på SPF är mellan 6 och 50+ och om du tillbringar mycket tid utomhus är det riktigt viktigt att du väljer rätt, det kan du läsa mer om här

Se mer i klippet ovan om kurerna du kan använda mot solbränna.

Använder du solskydd?