mjöl som rinner längs en arm
Ingredienser som du har hemma kan hjälpa dig när du har bränt dig, till exempel honung och yoghurt. - Foto: Unsplash

Har du bränt dig? Här är 5 kurer du kan göra hemma som hjälper

Semestern är igång och värmen är här. Visst är det underbart men också farligt. Om du vistas i solen utan att använda solskydd kan du bränna dig. Här är fem kurer som du kan göra hemma som hjälper mot din bränna.


Det är riktigt varmt ute nu och det är även lätt att bränna sig. Det är såklart härligt att vara i solen men det kan också vara farligt. Det är viktigt att smörja sig med solskyddsfaktor men den skyddar bara mot en typ av solstrålar – nämligen UVB-strålar som ger solbränna och kan skada huden vid längre perioder i solen. 

Smörj dig, var i skuggan och drick mycket vatten för att återfukta kroppen. Men om olyckan är framme och du bränner dig ändå finns det några hemmakurer att ta till som lindrar smärtan och brännan.

Aloe Vera skyndar på läkningsprocessen och tar bort rodnaden på huden. Bildkälla: Unsplash

1. Läkande aloe vera mask 

 3 msk aloe vera juice 

 1 msk aloe vera gel 

 2 droppar rosolja

Blanda ingredienserna och applicera sedan med en bomullsboll på det brända området i 20 minuter. Det tar ner rodnaden och skyndar på hudens läkningsprocess.

Honung är återfuktande. Bildkälla: Unsplash

2. Lugnande yoghurtmask 

 8 msk yoghurt 

 2 msk honung

Blanda, applicera och låt verka i en kvart. Skölj sedan av med ljummet vatten. Honungen återfuktar medan yoghurten hjälper mot inflammationen, tipsar Hälsonytt.

3. Avokadohjälpen 

 3 msk olivolja 

 1/2 avokado

Blanda, applicera och låt verka i en kvart. Avokado är antiinflammatoriskt som återfuktar och ger viktiga vitaminer till huden, medan olivoljan mjukar upp solbränd hud.

Avokado är antiinflammatoriskt som återfuktar och ger viktiga vitaminer till din hud. Bildkälla: Unsplash

4. Gurka- och kamomillkompress 

 1/2 mugg kamomillte 

 1 msk rosmarin 

 1 msk mjölk 

 3 skivor gurka

Blanda kompressen och låt verka 20 minuter. Ingredienserna kyler och tar bort inflammationen.

5. Mjölkinpackning

Mjölk är en utmärkt behandling för att lindra solbränna. Mjölk och fettsyrorna arbetar för att svalka solbränd hud.

Blöt en ren, mjuk trasa i en bra mängd mjölk. Massera försiktigt in på det solbrända området och låt sitta i 20 minuter. Skölj sedan av med mycket kallvatten.

Mjölk svalkar solbränd hud. Bildkälla: Unsplash

Men helst av allt är det bra om du från början smörjer in dig ofta och med rätt solskyddsfaktor för att du inte ska bränna dig. Vet du inte riktigt vad alla siffrorna betyder? En vanlig uppdelning på SPF är mellan 6 och 50+ och om du tillbringar mycket tid utomhus är det riktigt viktigt att du väljer rätt, det kan du läsa mer om här

Se mer i klippet ovan om kurerna du kan använda mot solbränna.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du solskydd?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.