Det finns regler för hur varmt det får vara i lägenheten.
Det är viktigt att tänka på att det inte får vara för varmt i din lägenhet på sommaren. - Foto: TT/Pixabay

Överdrivet varmt i din lägenhet? - kan vara olagligt

I Sverige kan det bli riktigt varmt på sommaren och med tanke på att man oftast fryser i Sverige så är det inte heller speciellt vanligt med luftkonditionering. Men det finns en gräns för hur varmt det får vara i din lägenhet. Här är svaret.


Bor du i en hyreslägenhet? Är det olidligt varmt i den nu på sommaren? Då borde du lyfta på telefonen och ringa till din hyresvärd, för när temperaturerna stiger över vissa grader så har du som hyresgäst flera rättigheter. 

Den här sommaren är det inte speciellt många i Sverige som har behövt frysa. Bland annat så har temperaturerna under juli månad överstigit 30-sträcket flertalet gånger. Men vad finns det egentligen för rekommendationer när temperaturerna stiger i våra bostäder? Susanne Skogsberg förbundsjurist hos hyresgästföreningen har i en intervju för Hem och Hyra förklarat vad det är som gäller.

— Under tillfälliga värmeböljor som bara håller i sig någon dag får man som hyresgäst lov att tåla temperaturer upp till 28 grader, säger Susanna Skogsberg till Hem och Hyra.

Vad rekommenderas?

Utöver detta så har Folkhälsomyndigheten satt upp rekommendationer som hyresvärdar sedermera måste följa. Så hur ser rekommendationerna för temperaturerna ut?

24 grader inne i lägenheten är max den värmen som du som hyresgäst ska behöva stå ut med under längre perioder. Här görs det dock undantag på sommaren. 

26 grader är den högsta temperaturen som tillåts varaktig under sommarmånaderna. Detta är även den högsta temperaturen som tillåts tillfällig under resterande månader av året.

28 grader varmt inne i lägenheten är den absoluta max temperaturen som du som hyresgäst kan behöva stå ut med ett par dagar under sommaren. 

Hur anmäler jag?

Så hur går man tillväga för att anmäla om man upplever att man har för varmt i sin lägenhet? Först och främst så ska du genomgå en utredning för att se till hur din temperatur hemma ser ut. Detta gör du genom att du kontaktar din hyresvärd. Nekar din hyresvärd dig hjälp så kan du kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen för att be om hjälp skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Folkhälsomyndigheten tipsar även om några av sakerna som du själv kan göra för att underlätta när värmen känns tryckande. Först och främst är det viktigt att dra ner persienner eller dra för gardiner, vädra på natten samt drick ordentligt med vatten. 

Men vad har du som hyresgäst för rättighet gentemot din hyresvärd om du har för varmt i din bostad? Dels så har du rätt till minskad hyra och dels så måste hyresvärden hjälpa dig att åtgärda problemet, skriver Hem och Hyra.

Nyheter24 har tidigare tipsat om några sjukt otippade sätt för att kunna somna när det är varmt. Nu när det är så varmt ute är det även väldigt viktigt att hålla koll så att din mat inte blir dålig. Här kan du läsa mer om det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du det varmt hemma?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen i Mark har släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar Mark-Posten.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.