Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är Björn Jakobsons sommarprat 2018

- 06/08/2018, 07:05 -

Björn Jakobsson är superentreprenören vars företag omsätter hundratals miljoner. Mest känd är han för företaget Babybjörn som tillverkat babyprodukter i form av babysitters och bärselar. Idag är han sommarvärd i P1.

När man hör namnet Björn Jakobson kanske det inte direkt är alla som kopplar att han är en av Sveriges främsta entrepenörer. Men han är faktiskt grundare till det populära företaget Babybjörn som omsatt hundratals miljoner kronor, och idag den 6 augusti är han sommarvärd i P1. Företaget säljer babyprodukter och är mest kända för sin babysitter som var den första produkten och på senare tid bärselen som blivit mycket populär. 

Bärsele av märket Babybjörn
Bärselen från Babybjörn har blivit mycket populär. Bildkälla: Flickr/Carl Nenzén Lovén

Bokföringsåret 2016/2017 omsatte koncernen hela 578 miljoner kronor. Det var när Björn Jakobson besökte Chicago 1961 som idén till företaget föddes. Han hälsade på sin bror och svägerska som bodde i Washington DC, de hade en bebis som satt i en babysitter. Björn köpte hem en babysitter till sin andra bror och även deras bebis stormtrivdes i stolen. Då bestämde han sig för att själv tillverka stolarna och sälja dem. I sitt sommarprat berättar björn att företaget i början inte hade några pengar och kontoret låg i hans svägerskas sängkammare. 

Under den första tiden med företaget jobbade Björn Jakobsson fortfarande halvtid i en charkdisk. 1964 blev babysittern en succé, en månad när 10 000 barn föddes såldes 8 000 babysitters. Bankkontot växte och Björn kunde lansera stolen utomlands. 

Björn Jakobson
När Björn Jakobson startade Babybjörn hade företaget inga pengar, nu omsätter det hundratals miljoner. Bildkälla: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Under uppväxten var det flera lärare och andra vuxna som var oroliga för Björn. Han var vad man kallade ordblind, det som vi idag benämner som dyslexi. Trots att skolgången var kämpig och Björn fick hjälp av en extralärare för att kunna lära sig läsa tog han sig igenom åren. 

Idag äger han tillsammans med frun inte bara BabyBjörn utan också konsthallen Artipelag som ligger i Stockholms skärgård, det företaget omsatte bokföringsåret 2016/2017 hela 78 miljoner kronor. 

Björn och frun Lillemor Jakobson har tilldelats kunglig medalj för sina insatser i svenskt näringsliv. Dessutom har Björn fått Albert Bonniers pris till Årets företagare och tilldelats Stora Exportpriset.

Här hittar du hela Björn Jakobsons sommarprat

Här hittar du alla sommarvärdar i P1 2018

Ska du lyssna på Björns sommarprat?