Kfräftor, västerbottenost och öl på ett bord
År 1878 beslutade den svenska regeringen att det skulle råda strikta förbud mot fiske av kräftor under juni och juli i Sveriges största sjö Hjälmaren. - Foto: Bildkälla: Hasse Holmberg/TT, Bildkälla: JANERIK HENRIKSSON / TT

Nyheter24 testar kräftor inför kräftskivan

Det är kräftsäsong och du kanske har tänkt att bjuda dina nära och kära på en härlig kräftskiva? Hur hittar man de godaste kräftorna av den uppsjö som finns att välja mellan? Nyheter24 har testar kräftor för att göra det lite enklare för dig!


Den perfekta smaken på en kräfta kan bara du avgöra – men när det är dags att köpa kräftor och förbereda inför kräftskivan kan det vara bra med lite vägledning.

Nyheter24 har testat tre olika kräftor och gett betyg på smak på köttet och spat och utseendet på kräftans skal. 

Kräftorna som testades var Sea Gold, Kina, 119 kronor, signalkräftor från Hjälmaren, Sverige, 469 kronor per kilogram och Lobster Seafood Sweden, Kina, 169 kronor.

Nyheter24:s testpanel bestod av Jenny Carlsson, Karl-Anders Lindahl och Sebastian Lundgren.

Den sjunde augusti börjar kräftfiskeperioden. Bildkälla: Hasse Holmberg/TT

Här är resultatet:

Sea Gold, Kina, 119 kronor

Ganska små kräftor, med hyfsade klor och fin röd färg. Spadet smakade gott men inte tillräckligt gott för att man ska vilja ha mer. 

Köttet på klon var fast och saftigt, tyckte Jenny.

Alla deltagarna var enade om att dessa kräftor fick en stark trea.

Signalkräftor från Hjälmaren, Sverige, 469 kronor per kilogram

Fina klor, ganska tung kräfta. Skalet var lagom hårt, hade fin färg och köttet hade bra konsistens med god smak. Luktade fräscht och lagen hade en god smak av sälta. Lång och god eftersmak.

– Det är mycket smör i den här sorten, för dem som gillar det, sa Karl-Anders.

Testets bästa kräfta där alla deltagarna gav en fyra var. 

Lobster Seafood Sweden, Kina, 169 kronor

En rödsvart kräfta med distinkt utseende. I paketet fick man med några extra stjärtar som tyvärr hade en grå tråkig färg som ingen av deltagarna egentligen fick lust att smaka på.

Här hade alla invändningar mot smaken.

– Nu fick jag riktigt dålig eftersmak i munnen, inte alls en trevlig upplevelse, sa Karl-Anders.

Sebastian instämde och såg lite smått illamående ut efter att han hade smakat på kräftstjärten.

– Det här är kämpigt att äta upp.

Tyvärr fick denna kräftan minus och testdeltagarna tyckte att man hellre ska lägga pengarna på en god pizza än kräftor från det här märket.

Västerbottenpaj är ett vanligt tillbehör på kräftskivan. Bildkälla: JANERIK HENRIKSSON / TT

Vet du varför vi har kräftskiva varje år?

År 1878 beslutade den svenska regeringen att det skulle råda strikta förbud mot fiske av kräftor under juni och juli i Sveriges största sjö Hjälmaren. Detta efter rädsla att man skulle utrota den svenska kräftan. Kort därefter utvidgade man förbudet till alla svenska sjöar och samtidigt infördes förbud mot kräftfiske från november till och med den sjunde augusti.

Sjunde augusti blev därför nästan en helig dag i och med att det var då som den så kallade kräftpremiären startade i Sverige. Det kan du läsa mer om här.

Se i klippet ovan när Nyheter24 testar kräftor.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du kräftor?
Tack för din röst!