Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Då drar kaosregnet in över Sverige – risk för översvämningar

- 08/08/2018, 10:16 -

Efter att den så kallade "Afrikahettan" lagt sig drar ett regnområde in över landet. Regnet kommer vara kraftigt och det finns en stor risk för översvämningar, enligt meterologen är det lika bra att börja förbereda sig.

Förra helgen svepte "Afrikahettan" in över södra Europa och orsakade nästan 50 graders värme i länder som Portugal och Spanien. 

Nu på onsdagen drar hettan in över Sverige, men vi får det inte riktigt lika varmt. I Skåne kan det bli upp mot 35 grader medan det i resten av södra och mellersta Sverige kommer att bli runt 30 grader, läs mer här. Men den här supervärmen blir kortvarig. 

Kvinna springer i regnet
På fredag kan det komma mycket regn. Bildkälla: Fredrik Sandberg / TT

Då kommer kaosregnet

Redan på fredag kommer ett riktigt kaosregn dra in över landet, det är framförallt Skåne, Halland och Värmland som drabbas. 

– Det kan komma jättemycket regn på ett ställe, med åska och skyfall, men inte särskilt mycket i området runtomkring, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm till Expressen

Tora menar att det är typiskt för årstiden att regnet faller fläckvis och det blir därför väldigt svårt att beräkna exakt var det kommer falla. Det kan lika gärna landa i stan som i skogen. 

Cyklar i översvämning
Regnet kan orsaka översvämningar. Bildkälla: Johan Nilsson / TT

Sist det regnade riktigt mycket var söndagen den 29 juli, då regnade det så pass mycket att Uppsalas centralstation översvämmades och människor gav sig dit för att bada i vattnet. Du kan se en film på det här

Förbereda sig på regn

Nu är risken stor att vi drabbas av en liknande situation igen. 

Meteorolog Tora Tomasdottir säger till Expressen att om man bor i de områden där regnet väntas komma kan man börja förbereda sig redan nu.

En sak man kan göra är att rensa bort torra löv från vägbrunnar så att vattnet rinner undan lite smidigare. Man ska också tänka på var man har sina värdesaker. 

Bil kör genom vattenmassa
Det är svårt att beräkna exakt var regnet kommer att falla. Bildkälla: Johan Nilsson / TT

– Man behöver kanske inte heller lägga sina mest värdefulla ägodelar i en källare som man sedan tidigare vet svämmar över vi kraftiga regnfall, säger hon till Expressen. 

Idag kan det bli värmerekord – läs om hur varmt det blir där du bor

Längtar du efter regn?