Värmen lär nå nya höjder i Portugal i helgen.
Nu kommer värmen i Europa nå nya nivåer, enligt skräckprognos. - Foto: TT

Farliga värmen fortsätter – här blir det över 50 grader i helgen

I helgen kan ett europeiskt värmerekord slås. Och meteorologen Pär Holmgren är djupt oroad över situationen.


Ingen har väl knappast missat den helt sjuka värmen som dragit in över Sverige den här sommaren? Enligt SMHI var juli den varmaste sommaren sen man började mäta temperaturer. 

Men det är inte bara här i Sverige vi har haft det varmt – hela världen är drabbad. I Grekland har fruktansvärda bränder rasat, och i Nordamerika har flera dött till följd av den starka hettan. 

Men nu verkar värmen ta det hela till nästa nivå. I helgen väntas de södra delarna av Portugal få över 50 plusgrader, enligt vädersajten Severeweather

Prognosen ligger just nu på 51 grader. Det skulle i så fall vara Europa-rekord. Det förra rekordet ligger på 48 grader och slogs i Grekland – 1977. 

"Människor kommer att dö"

En som är mycket orolig över utvecklingen är SVT:s meteorolog Pär Holmgren.

– Dessa temperaturer är livsfarliga, och människor kommer att dö. I Sverige fungerar samhället ganska bra upp till 35 grader och i Sydeuropa är motsvarande smärtgräns högre, men när det rör sig över 45 grader riskerar exempelvis sjukhusen att bli helt överbelagda, säger Pär Holmgren till Aftonbladet

Till Svenska Dagbladet säger Holmgren att det är "dags att dra i handbromsen" när det gäller klimatförändringar. 

– I vanliga fall slås värmerekord med tiondelar men att de ska hoppa iväg på de här sätten är helt osannolikt, det är skrämmande, säger han till SvD

Och ja, enligt Holmgren finns det all anledning att ha ångest över det som just nu händer med klimatet. 

"Jag har varit intresserad/engagerad i sedan jag var doktorand i meteorologi ca 1990, dvs innan jag började jobba heltid på SVT.

Det är sällan jag drabbas av 'klimatångest'/oro. Men jag gör det nu... när jag ser prognoserna för Portugal och Spanien till helgen", skriver han på Twitter. 

Enligt Nasa har jordens medeltemperatur höjts med 0,9 grader sen 80-talet. 17 av de 18 varmaste åren som uppmätts under 136 år har skett sen 2001.

Sen 2001 har 127 miljarder ton is smält vid Antarktis – varje år. Vid Grönland har det smält ännu mer 286 miljarder ton per år.

Från och med idag lever vi över jordens resurser – läs mer om det här.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du trött på värmen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.