vägglus, vardagsrum med soffa
Nu när det är varmt har små varelser hittat hem till våra hem bland annat bananflugor och loppor. - Foto: Bildkälla: JANERIK HENRIKSSON / TT

Mal och bananflugor – 10 sätt att hålla ohyra borta från ditt hem

Mal, vägglöss, mjölbaggar och kackerlackor. Har du råkat ut för oönskade skadedjur i ditt hem? De hittar lättare hem till dig nu när det är varmt och fuktigt. Här är 10 sätt att hålla ohyran borta från ditt hem.


Nu när det är varmt har små varelser hittat hem till våra hem, och de kanske inte är så välkomna som de tror. Kackerlackor, bananflugor och möss. Det är bara några av de oönskade gästerna som vi kan få in i våra hus och lägenheter.

Här är tips på hur du får bort de vanligaste skadedjuren från ditt hem.

Getingar

Du kan förebygga med insektsnät så inga getingar kommer in till ditt hem. Du kan också köpa insektsspray  men om du inte har lust att lägga pengar på dyra medel finns det faktiskt ett husmorsknep. Dammsug upp getingarna en och en när de kommer ut ur boet. Håll dammsugarmunstycket stilla. Då hinner getingarna inte uppfatta det som ett hot. Bränn sedan dammsugarpåsen eller stoppa den i en burk med tättslutande lock.

Svartmyror

Svartmyror gillar söt mat. Håll utkila efter sött spill och ta bort det direkt. Strö ut malen kanel, det får myrorna att flytta på sig.

Städning är ett enkelt sätt att hålla skadedjur och ohyra borta. Bildkälla: Robin Haldert / TT

Bananflugor

När du låter frukt och mat ligga framme när det är varmare än vanligt lockas bananflugor dit. Låt inte frukt ligga framme och gå ut med sopor så fort som möjligt. 

Ställ fram ett glas vatten med en del vinäger, två delar honung samt några droppar diskmedel, som tar bort ytspänningen. Flugorna lockas till glaset och drunknar.

Kackerlackor

Kackerlackor sprider smitta, bland annat salmonella och listeria genom sin avföring och det vill man absolut inte ha. Du kan förebygga genom att städa ofta hemma, förvara livsmedel i slutna behållare och töm soporna ofta.

Ett husmorsknep är att skrubba källargolvet med en lösning bestående av blekmedel och varmt vatten, helst flera gånger om året.

Silverfiskar

Silverfiskar brukar man oftast hitta där det är fuktigt och lite mörkare. Den ljusskygga silverfisken trivs inte om det är lägre fuktighet än 75 procent. De brukar orsaka skador på tyger och papper.Var noga med att torka disken ordentligt torr. Silverfisken älskar fukt, skriver hem och hyra.

Malfjärilar

Den här lilla varelsen använder material från ylle - och pälsplagg till att bygga bo. Öppna ofta dörrarna till garderoberna och låt solen skina in på kläderna så ska du nog slippa malfjärilar.

Pälsängrar

Pälsängrar älskar att gnaga på yllevaror, pälsar och skinn och extra härligt gott är smutsiga textiler. Se till att städa noga och och du har oturen att hitta pälsängrar bland dina kläder frys in dem i fryspåsar!

Loppor

Loppor är inte mysiga varelser. De suger blod från människor och husdjur, vanligtvis katter och hundar. Dammsug ofta och vädra dina mattor.

Vägglöss

Dessa löss suger blod från människor. Ett husmorsknep för att slippa vägglöss är att göra rent ditt bagage ordentligt efter att du har varit ute och rest eftersom lössen kan åka med där. 

Mjölbaggar

Mjölbaggar älskar att äta torra specerier så som mjöl, pasta, kryddor och nötter. Oftast brukar mjölbaggarna följa med redan från affären så undersök nyinköpta matvaror och se till att ha rent i ditt skafferi. Du kan också lägga persilja och ett par lagerblad i skafferiet, det håller baggarna borta.

Nu är även rötmånaden här

Rötmånad är oftast en period i slutet på sommaren då många livsmedel kan hålla sämre. Det innebär alltså att fuktiga och varma dagar kan bli en utmaning för vår mat. Anledningen är att mögel och bakterier trivs i värme och kan göra oss riktigt sjuka. Det kan du läsa mer om här.

Se mer i klippet ovan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.