Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kaos i tågtrafiken – inställda tåg på grund av extremvädret

- 09/08/2018, 08:11 -

Efter att den så kallade "Afrikahettan" lagt sig drar ett regnområde in över landet. Värme och åska har gjort kaos i tågtrafiken. Vädret ställer till det i trafiken och många tåg ställs in under torsdagen.

Förra helgen svepte "Afrikahettan" in över södra Europa och orsakade nästan 50 graders värme i länder som Portugal och Spanien. 

På grund av värme, åska och bränder blir det förseningar i tågtrafiken under torsdagen, skriver Aftonbladet.

På många håll i landet har tågtrafiken problem. Förseningarna under torsdagen beror på värme, åska och torka. 

Mellan Uppsala och Morgongåva är det stopp, vilket påverkar tågtrafiken mellan Uppsala, Avesta, Krylbo och Mora.

– I nuläget finns det ingen prognos för när det här felet ska vara lagat, det är ett spårfel och man får kontakta sitt tågbolag för mer information, säger Yasmine Boulechfar, presstalesperson på Trafikverket, till Aftonbladet.

Under onsdagskvällen var det också problem och många resenärers kväll blev inte som planerat. 

Det var då problem mellan Katrineholm och Norrköping, men har hunnit åtgärdats under torsdagsmorgonen.

Ni som ska resa mellan Sala och Västerås kommer att få ändrade tågtider på grund av spårfel som tros pågå under hela torsdagen.

Mellan Narvik i Norge och Kiruna är tågtrafiken helt inställd på grund av brand på den norska sidan. Flera tågsträckor har även ställt in i Götaland under torsdagen på grund av den höga temperaturen eftersom det då blir risk för solkurvor.

Spöregn
Under fredagen kan det komma riktigt mycket regn. Bildkälla: Fredrik Sandberg / TT

Så om ni hade tänkt åka tåg mellan Kalmar – Linköping, Värnamo – Halmstad, Jönköping – Värnamo och Nässjö –Vetlanda så får ni tänka om. Där kommer tågtrafiken nämligen inte tas upp igen innan lördag. 

– Problemet är värmen, sedan blir det åska som slår ut strömförsörjningen, och så är det ju torka och då behövs det inte mycket för att det ska fatta eld. Så det är stora problem. De poppar upp hela tiden, säger Yasmine Boulechfar till Aftonbladet.

Busvädret kommer att inte bara ställa till det i tågtrafiken utan även bommar har slutat att fungera. Men kommer vädret att bli bättre under de kommande dagarna? Nej faktiskt inte. Redan på fredag kommer ett riktigt kaosregn dra in över landet, det är framförallt Skåne, Halland och Värmland som drabbas. 

Här är sträckorna som ha inställd trafik just nu (torsdag 8/8 08:00)

Kalmar – Linköping

Västervik – Bjärka Säby

Eksjö – Hultsfred

Nässjö – Vetlanda

Blomstermåla – Mönsterås

Berga – Oskarshamn

Jönköping – Vaggeryd

Värnamo – Landeryd

Källa: Trafikverket

Se mer i klippet ovan.