I Västmanland, Gävleborg och Skåne kan du nu grilla igen.
Eldningsförbudet hävs på flera platser i landet. Nu kan du grilla igen. - Foto: TT

Nu kan du grilla igen! Eldningsförbudet hävt på flera platser

​Nu kan du på många platser i landet grilla igen. Tack vare lågtryck och regn har eldningsförbudet plockats bort på flera ställen, bland annat i Gävleborg och Västmanland.


Nu kan du grilla igen, i alla fall på många håll i landet. Det är tack vare lågtrycket som kommit in över Sverige som gör att brandrisken minskar, men än är den inte helt borta, rapporterar SVT Nyheter

Har du saknat att grilla under den varma sommaren? Nu hävs förbudet att grilla på egen tomt i flera län i landet. Gävleborgs län, som drabbades hårt av sommarens härjande skogsbränder drar tillbaka eldningsförbudet i terräng förklarar länsstyrelsen. 

– Nu får man elda och grilla ute i skog och mark igen. Det är så pass blött igen ute i terrängen, men man bör göra det under stor försiktighet, säger Jens Walldorf, räddningschef i beredskap på Gästrike Räddningstjänst, till TT.

Regn och lågtryck minskar brandrisken

Eldningsförbudet i länet hävdes under måndagseftermiddagen. Länsstyrelsen häver även de generella eldningsförbudet i Västmanland från och med onsdag morgon. 

Det är tack vare de lågtryck som i helgen dragit in över landet som brandrisken gått ner, berättar SR Ekot. 

– Brandrisken minskar, men vi vill fortfarande försäkra oss om att vi snabbt kan släcka en brand om situationen uppstår, säger Anneli Söder, talesperson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till radion.

Det regn som har kommit och de regn som väntas fortsätta i veckan bidrar till brandriskens minskning. Men än torkar regnet snabbt bort efter den långvariga torkan, i och med detta kan nya risker för bränder uppkomma i och med åska och blixtar. 

Eldningsförbudet har lättat

Flera länsstyrelser runt om i landet har lättat på eldningsförbudet, bland annat i Skåne, som nu ger klartecken till att grilla på egen tomt om grillen är upphöjd från marken och på säkert avstånd från brännbart material. Att ha brandsläckningsutrustning till hands är ett annat krav. 

”Men brandrisken finns fortfarande kvar i relativt hög utsträckning”, skriver den skånska länsstyrelsen i ett pressmeddelande och understryker att eldningsförbudet i övrigt finns kvar i Skåne, precis som på många andra platser. 

Kontakta alltid din kommun eller länsstyrelse om du är osäker på vilka regler som gäller just där du bor, Nyheter24 har tidigare skrivit om vad som händer om du grillar när det är eldningsförbud, läs allt om det här.

En man i Åhus trotsade eldningsförbudet och grillade ändå, nu får han betala tusentals kronor, läs om händelsen här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du saknat att grilla?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.