Kvinna lyssnar på musik i sina hörlurar
15-20 procent av befolkningen är högkänsliga personer. - Foto: Unsplash

8 saker högkänsliga personer behöver för att må bra

Är du en högkänslig person som tycker att höga ljud och stark ljus är jobbigt? Det blir för många intryck för det känsliga nervsystemet helt enkelt. Här är 8 saker en högkänslig person behöver för att må bra.


Att vara högkänslig är ett karaktärsdrag och inte en diagnos. Det innebär att man tar in fler intryck och också tänker mer än vad andra gör. Högkänsliga personer kan därför lättare bli utmattade av stressiga miljöer och högljudda sociala sammanhang. Det blir för många intryck för det känsliga nervsystemet helt enkelt.

Högkänsliga, HSP, personer lägger ofta märke till sådant andra går förbi. Som högkänslig är du känslig mot starkt ljus, starka dofter, tyg som skaver mot huden, oreda och bakgrundsljud. Högkänsliga personer brukar oftast försöka undvika situationer som leder till mycket intryck och stress. Känner du kanske igen dig? 15-20 procent av befolkningen är nämligen HSP.

När man är HSP måste man prioritera sitt välbefinnande och ta det lugnt för att inte bli utmattad. Här är 8 saker en person med HSP behöver för att må bra.

1. Tid för lugn och ro

För mycket ljus och ljud kan påverka nervsystemet negativt. Förebygg ditt välmående genom att undvika stressiga situationer så gott som det går. Att boka in en tyst och lugn stund för dig själv senare under dagen, det ger dig tid för avkoppling och återhämtning.

2. Stöttande personer i din omgivning

Högkänsliga personer har lätt för att visa sina känslor, oavsett om det är glädje, sorg eller ilska. Att ha personer runt sig som ställer upp för dig, lyssnar, förstår och stöttar dig för den du är är viktigt för ditt välmående.

Personer som är högkänsliga är i större behov av lugn än vad andra personer är. Bildkälla: Unsplash

3. Regelbundna måltider

Brukar du känna dig "hangry" ibland? Många högkänsliga personer brukar kunna känna sig det. Det vill säga hungrig och arg. För att undvika det här på bästa sätt bör du äta mat med jämna mellanrum under din dag. Då blir din sockernivå jämn och stabil, vilket då ditt humör också kommer att vara, skriver sajten The Mighty.

4. Relationer

Högkänsliga personer brukar vara noga med vilka de väljer att släppa in i sina liv från första början. Men när de väl gör det så vårdar och upprätthåller de också relationerna.

5. Egentid

Egentid är viktigt för alla människor därför är det inte ovänligt om du ursäktar dig för att umgås med dig själv. Att ta det lugnt och att ta hand om sig själv är viktigt.

6. Sömn

Alla har nog känt sig på mer dåligt humör efter en natts dålig sömn än när de sovit en god natts sömn. Sömnbrist kan få vem som helst på dåligt humör men det påverkar högkänsliga personer mer. Se till att sov minst sju timmar per natt för att klara av dagen som kommer.

HSP innebär ofta självkänsla eftersom känslighet ofta kritiseras. Bildkälla:Unsplash

7. Paus

En högkänslig person har oftast svårare att hantera stress i olika situationer. De får svårt att hålla fokus när de får mycket att göra och blir märkbart oroliga ju högre stressnivån blir och får då svårare att hålla sig produktiva. En HSP behöver veta ungefär hur mycket jobb den klarar av. Ta inte på dig den där extra uppgiften eller ta inte den där fikan du vill klämma in för att hinna träffa alla vännerna. 

8. Trygghet

HSP innebär ofta dålig självkänsla eftersom känslighet ofta kritiseras. Du kanske har hört att någon tycker att du överreagerar? Eller att du är överkänslig? En HSP behöver trygghet. Berätta för dem i din närhet att du är HSP och vad det innebär, det skapar också en trygghet och bättre självkänsla hos dig.

Högkänsliga personer brukar oftast försöka undvika situationer som leder till mycket intryck och stress. Bildkälla: Unsplash

Se mer i klippet ovan.

Visste du att det är lika farligt för hälsan att leva i en dålig relation som att röka? Konflikter kan leda till ett inflammatoriskt tillstånd i kroppen eftersom konflikter brukar ge stresspåslag. Och konstant stress kan påverka hjärtat. Forskarna kom också fram till att älta samma problem utan att komma någonstans med det, är farligt. Det kan du läsa mer om här. 

Relaterat
Senaste nytt

Norrlandsbäret får EU-skydd

Sprängämnen hittade vid husrannsakan

Polisen hittade en mängd sprängämnen i samband med en husrannsakan söder om Stockholm på onsdagskvällen.

Ministern ställde in möte – av säkerhetsskäl

1 timme sedan
På onsdagen skulle klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) delta vid ett vid event i organisationen Fosilfritt Sveriges lokaler i centrala Stockholm. Men eventet fick med kort varsel ställas in, rapporterar Altinget.

Pakistan utvisar 1,7 miljoner afghaner

3 timmar sedan
Pakistan beordrar 1,7 miljoner afghaner som flytt hemlandet att lämna Pakistan före månadsskiftet.

It-bolag vinnare på Wall Street

3 timmar sedan
New York-börsens ledande index steg på onsdagen. Bra gick bland annat it-sektorn, medan energibolagen backade sedan priset på råolja fallit närmare 5 procent.

Polisen rapporterar om brand, Kalmar

3 timmar sedan
"Bergagården. Brand i fordon.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.