Efter mansfria festivalen: 0 anmälda brott

Förra helgen ägde den mansfria festivalen "Statement Festival" rum. Och trots att det anmäls cirka 7.5 sexualbrott per festival i landet har inget sexualbrott anmälts på festivalen.


Förra året blev det en riktig skräll när programledaren och komikern Emma Knyckare annonserade att hon skulle hålla i den mansfria festivalen Statement. Något som du kan läsa mer om här.

Det var efter en mängd rapporter om sexuellt ofredande, våldtäkter och övergrepp mot kvinnor på festivaler som Knyckare lade upp ett inlägg på Facebook där hon annonserade att den mansfria festivalen skulle bli av. 

– Övergrepp begås av män och det var ju det vi ville testa. Vad händer om man tar bort det? sade Emma Knyckare då till SVT.

"Då var saken biff. Nästa sommar kommer Sveriges första mansfria rockfestival att se dagens ljus" skrev hon i inlägget som snabbt blev viralt. 

Samtidigt som inlägget möttes av kritik var det tusentals som såg fram emot festivalen och som erbjöd sin hjälp med att få igång den. 

Emma Knyckare. Foto: Adam Ihse / TT

– På några timmar blev det värsta grejen. Uppemot tusen personer har hört av sig och vill bidra, med alltifrån pr till städhjälp, sa Emma i en intervju med DN. 

Och snabbt blev festivalen ett faktum. 

Med artister som Beatrice Eli, Cleo, Rebecca & Fiona och Loreen så ägde festvalen rum mellan den 30 augusti och 1 september. 

Bland besökarna fanns 5 000 kvinnor, transpersoner och ickebinära. 

"Kan inte hitta något"

Och något som är att anmärka är att inte ett enda brott har anmälts, enligt DN

– Nej, jag kan faktiskt inte hitta någonting, säger Thomas Pettersson på polisen i region Väst till SVT Väst.

Självklart kan anmälningar komma i efterhand. Men nu, 7 dagar efter, har alltså inget anmälts ännu. 

Förra året rapporterades 150 sexualbrott på 17 av 20 festivaler som granskades av Metro. Det innebär ett snitt på 7.5 anmälda sexualbrott per festival.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det är bra med mansfria festivaler?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

igår 22:42
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

igår 22:30
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.