Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kalla fakta avslöjar – Stockholm stad blåsta på 100 miljoner

Nyheter | 25/09/2018 15:24

I kvällens Kalla fakta så granskas arbetet med renoveringen av Södertunneln. En renovering som kostade Stockholm stad flera miljoner mer än vad det egentligen skulle ha gjort, på grund av fuskfakturor.

Renoveringen av Södertunneln i Stockholm pågick mellan åren 2011-2012 men kostnaden för arbetet landade på mer än vad som var tänkt från början. Anledningen? Fuskfakturor som genererade stora summor rakt ner i fick på bland annat byggledaren för arbetet av tunneln, vilket Kalla fakta avslöjar i kvällens program.

Fuskfakturor

Fakturorna som skickades, kom dock inte från byggledaren själv. Istället hade han kontaktat Kent Stille för att skicka en faktura på totalt tre miljoner kronor, trots att inget arbete hade utförts.

– Jag fick uppgifter om vad som skulle stå på fakturan och hur den skulle märkas så att det skulle se bra ut, säger Stille i programmet. 

Kent Stille skulle efter att han mottagit pengarna överföra en del summan till byggledaren samtidigt som han själv fick behålla en summa av det totala beloppet. Men Kent själv menar att han inte visste vad själva arbetet handlade om utan att han enbart skickade fakturan.

– Jag frågade så lite som möjligt. Man vet ju att något är fel när man blir tillfrågad om något sådant här. Så ju mindre man vet desto bättre, säger han i Kalla fakta.

Tog dubbelt betalt

I programmet avslöjar Kalla Fakta även att företaget, NordSyd Anläggning, som skulle minska ljudnivån inne i tunneln fakturerade Trafikkontoret för 4 000 kvadratmeter trots att det utförda arbetet endast bestod av en yta på 2 000 kvadratmeter. Företaget fakturerade således trafikkontoret dubbelt så mycket mot vad de skulle. Hur mycket fakturan landade på? Cirka åtta miljoner kronor. 

När Kalla fakta pratar Anna Kemmler, som var enhetschef på Trafikkontoret i Stockholm under renoveringarna, så förklarar hon att summa för det utförda arbetet inte kändes för hög.

– Vi gick igenom fakturorna och såg att det verkade rimligt i förhållande till vad som var utfört i tunneln och hur mycket som var kvar att jobba med. Då är det helheten som vi tittar på, vad det är vi har fått och vad har vi betalat för och då stämmer det överens med det anbud som vi har fått in från entreprenören, säger hon i programmet. 

Men fakturorna var för höga och totalt handlar det om 100 miljoner kronor för mycket. Kalla fakta sänds ikväll, tisdag, 21:00 på TV4.

I videon ovan kan du se när Kent Stille berättar om fuskfakturorna.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en man som spillde ut okänd vätska i tunnelbanan och som nu jagas av polis. Det kan du läsa mer om här.

Ska du se programmet?