Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sara och hennes pojkvän mördade hennes pappa – för pengar

Nyheter | 27/09/2018 19:59

I TV3 dokumentär tas det så kallade miljonärsmordet upp. En grannfejd mellan två bönder ledde till att en dotter mördade sin egen far för hans pengar, men det skulle dröja två år innan kroppen hittades.

Den 30 augusti försvann Göran Lundblad och tio dagar senare anmälde hans dotter honom försvunnen till polisen. Polisen närmade sig ärendet som ett vanligt försvinnande, men det skulle visa sig handla om något helt annat. I kvällens TV3 dokumentär tas fallet de kallar miljonärsmordet upp. 

Började med en grannfejd

Hela fallet började med att en grannfejd pågick mellan släkterna Lundblad och Törnblad i Förlösa som ligger utanför Kalmar. Släkterna hade gårdar som gränsade till varandra och fejden handlade om bland annat vilken mark som tillhörde vem. 

När Görans dotter Sara Lundblad inledde ett förhållande med sonen Martin Törnblad i familjen som pappan hade en fejd med var det inte populärt, och det gjorde relationen mellan far och dotter syrlig. 

Martin Törnblad och Sara Lundblad
Martin Törnblad och Sara Lundblad inledde en relation. Bildkälla: TV3

Allt verkade flyta på ganska bra under omständigheterna tills Göran plötsligt försvann. Polisen arbetade efter tesen att Göran självmant försvunnit, men man kunde inte hitta honom någonstans och utredningen lades på is. 

Missing People tog sig an fallet

Tack vare att Missing Peoples samordnare Therese Tang engagerade sig i Görans försvinnande på nytt ungefär ett år efter att anmälan gjorts kunde gåtan lösas. Therese gjorde så att Martin fick ett förtroende för henne. Till slut utvecklade Martin känslor för Therese, och en dag sa han till henne att han hade något att berätta. 

Det Therese fick höra under deras samtal var att Martin skjutit Saras pappa Göran i huvudet när han kom hem till dem en kväll, paret hade sedan tillsammans grävt ner kroppen på Martins familjs mark. Polisens utredning kunde tas upp på nytt och både Sara och Martin häktades. De tekniska spår som kunde säkras bekräftade Martins historia. 

Polisen letar efter Göran Lundblads kropp
Här gräver polisen efter Göran Lundblads kropp. Bildkälla: TV3

Kroppen hittades efter två år

På platsen som Martin hade pekat ut hittades en grav och under lager av jord och lera hittades Görans kropp inrullad i en pressening, två år efter att han försvunnit. Trots att det enligt Martin var han som sköt så dömdes både han och Sara till 18 års fängelse för mord. 

Motivet tros ha varit ett arv på flera miljoner som Sara skulle fått efter sin pappa. Sara nekade hela tiden till inblandning i pappans försvinnande under rättegångsförhandlingarna. 

Hör Therese berätta om hennes och Martins möte i klippet ovan. 

TV3 Dokumentär om miljonärsmordet sänds torsdag 27 september 21.00 på TV3 och Viafree.