Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Massiv brand på Gottsundaskolan – två flickor gripna misstänkta för mordbrand

- 08/10/2018, 07:40 -

Under natten till måndag så fattade en högstadieskola i Uppsala eld. Polisen på plats har gripit två tonårstjejer misstänkta för mordbrand.

Gottsundaskolan i Uppsala fattade eld runt 03-tiden under måndagen. Två av skolans tre byggnader har blivit så hårt drabbade så att inte längre går att rädda. Brandmän från flera olika stationer har anslutit i hopp om att få bukt på den så fort som möjligt. 

– Den norra delen brinner för fullt, den kan vi inte rädda. Det som gör det här extra jobbigt är att vi har en brandspridning i ventilationen, vilket gjort att branden spridit sig till mittsektionen, där det också brinner kraftigt. Just nu brinner två av tre delar, säger Mathias Hägglund, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, till Expressen.

Branden ej under kontroll

Än så länge är den stora branden ej under kontroll och det finns reella hot att hela skolan kommer att brinna ned till marken.

– Det finns ett hot att hela skolan kommer att brinna, säger Mathias Häglund. Röken från branden tränger under morgonen in över centrala Uppsala, och där kommer människor att vakna av röklukt, säger Mathias Hägglund till Expressen.

Två tonårsflickor gripna

För närvarande har två stycken tonårsflickor gripits och förts till polisstationen misstänkta för grov mordbrand. 

– Vi fick kännedom om att två personer var i närheten av eller i skolan. När vi kommer dit anträffar vi två personer och av olika anledningar blev de misstänkta för branden, säger Linda Winge, RLC-befäl vid polisen i region Mitt till Aftonbladet.

Det är ännu oklart om flickorna har någon koppling till skolan.

Släckningsarbetet väntas pågå under morgonen och det finns ännu inga uppgifter om att någon person skadats i samband med branden.