Renhjort som vandrar mot sommarbete
​2013 bestämde riksdagen att samerna inte ska behöva förlora mer än tio procent av sina renar till rovdjuren. - Foto: Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

400 renar dödade av rovdjur: "Det var bara att ta sig därifrån"

Rovdjuren har länge varit ett problem för renskötarna och har kostat hundratusentals kronor. I onsdagens Uppdrag granskning berättar renskötaren Pär Mikael Åhrén om mardrömsupptäckten.


2013 bestämde riksdagen att samerna inte ska behöva förlora mer än tio procent av sina renar till rovdjuren. Nu har det visat sig att det inte fungerar och de förlorar nästan det dubbla. 

I våras upptäckte renskötare Pär Mikael Åhrén att det fattades cirka 400 renar i hans hjord. Det motsvarar ungefär 700 000 kronor i förlorade slaktintäkter.  När Pär började med renskötsel var de åtta renskötare i samebyn, nu är de bara tre. 

– Vi hade några oerhörda skador i vinter av järv. Han hade sådant tag på ren när det var så mycket snö som det var i vinter. Och då vart det, ja då vart det i stort sett ohållbart. Tillslut var det bara att rädda flocken och ta sig därifrån, säger han i Uppdrag Granskning.

Renar vandrar till sommarbetet. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Renskötsel finns i hela Sapmi som breder ut sig över fyra länder. I Sverige sträcker sig renskötseln sig från norska gränsen ner till bottenviken. 

Det finns ett avtal hur många rovdjur det ska finnas i respektive region. Det är järvarna som renskötarna har störst problem med och Jämtland har legat högt över det avtalet. I fjol hade Jämtland över 200 järvar och länsstyrelsen bestämde att tretton järvar skulle skjutas innan de gjorde för stor skada.

Renskötaren salmar sina renar. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Men beslutet hann knappt lämna länsstyrelsens skrivbord innan Svenska rovdjursföreningen överklagade beslutet. Varför överklagade dem? Jo järven är ett djur som är strikt skyddat i Sverige då det finns färre järvar i hela Sverige än vad det ska göra. Det fanns mycket järv i Jämtland men nationellt fanns det inte så många som det skulle behövas. De järvar som till slut fick skjutas var de som man kunde bevisa hade dödat många renar.

Studier har visat att nio av tio får kalv och om de föds under normala förhållanden så brukar de överleva. Men man kan heller inte säga hur många som dödas av rovdjur eftersom kalvarna föds och lever i det fria. 

Se hela Uppdrag granskning 3 oktober klockan 20.00 i SVT 1.

Se intervjun med renskötare Pär Mikael Åhrén i klippet ovan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.