Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför är det så svårt att sluta scrolla Instagram när du ska sova

- 07/10/2018, 22:10 -

Brukar du ligga och scrolla långt efter att du borde släckt lampan? Psykologen Niklas Laninge berättar varför det är så triggande för oss med flöden och så svårt att bryta mönstret.

De flesta kan nog känna igen sig i att man ligger där i sängen redo för att sova, men trots det gör man allt annat än att sova. Att scrolla igenom flödet på Instagram kan istället ta upp timmar av ens tid och det är så svårt att sluta. 

Men varför är det egentligen så lockande att fortsätta scrolla fast man vet att man kommer vakna upp som ett vrak dagen efter?

Flöden är beroendeframkallande

Psykologen Niklas Laninge har skrivit en bok tillsammans med designern Arvid Janson om just detta. Boken heter Beslutsfällan och i den tar de upp just varför det är så svårt att sluta scrolla istället för att ta beslutet vi innerst inne vet är bättre för oss. 

– När ett belöningsschema är slumpmässigt så blir det väldigt beroendeframkallande, säger Niklas Laninge till Nyheter24

Kvinna sitter i sängen och använder sin telefon
Många fastnar i telefonen på kvällen. Bildkälla: BRUNO CERVERA/Unsplash

Alla appar som jobbar med flöden är ju som bekant slumpmässiga och triggar därför vårt belöningssystem. På Instagram dyker det då och då upp inlägg som vi tycker är extra intressanta och därför blir det väldigt svårt att sluta. 

Svårt att sätta gränser för sig själv

Oavsett hur mycket vi på dagen tänker att vi på kvällen ska ändra vårt beteende och lägga oss i tid så är det väldigt svårt att göra verklighet av den tanken. 

– I situationen är det de direkta konsekvenserna som styr. Då vill vi ha mycket och härligt nu, framtidsjaget är alltid mycket duktigare än nutidsjaget och situationen styr mycket mer, berättar Niklas Laninge. 

Hör Niklas berätta om hur det fungerar i klippet ovan. 

Kollar du Instagram innan du somnar?